Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada u Britaniji zastupnici privatno troše državni novac, završe na sudu. Protiv četvorice prekršitelja bit će podnesene kaznene prijave.


Iz zastupničkih četvorica će Britanaca na optuženičke klupe. Tražili su i dobili naknadu za svoje privatne troškove. A trošili su na: pornofilmove, vrtlare, osiguravanje umjetnina, kredite, najam nekretnina, pa i plutajuće kućice za patke. Torijevac Lord Hanningfield i trojica laburista Elliot Morley, David Chaytor i Jim Devine nisu jedini. Polovica britanskih zastupnika počinila je prekršaje. Skandal u kojem su zastupnici potrošili 11 milijuna kuna otkrili su mediji. Javnost je bila ogorčena i krenula je istraga. Veći dio novca otkriveni zastupnici su vratili.

Vezani članci Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Objavljeno koliko su kandidati za gradonačelnike potrošili za kampanju, neki prijavili simbolične iznose Slika nije dostupna DONOSIMO Iako nisu puno radili, evo koliko su zastupnici trošili

'Apsolutno je nužno da svi zastupnici vrate novac. Oni koji to odbiju, novac im treba skinuti s plaća', rekao je David Cameron, predsjednik Konzervativne stranke. Četvorka koja će se naći pred sudom niječe da je počinila bilo kakvo kazneno djelo. Smatraju kako propise iz pravilnika treba nadgledati nadležni parlamentarni odbor. U pravilnicima i takvom sustavu i skriva se dio problema. Pravilnike je donosio parlament, nitko ih izvana nije kontrolirao, pa su mogli odbiti dati informacije novinarima o troškovima zastupnika. Curenje tih informacija je i izazvalo političku oluju, upetljani su članovi svih stranaka, a izbori su pred vratima.