Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premda Demokratski savez Hrvata u Vojvodini godinama na to ukazuje, zastupljenost Hrvata u srbijanskim državnim tijelima sve je lošija i zato će DSHV to pitanje otvoriti pred Hrvatskim nacionalnim vijećem (HNV), priopćila je ova stranka.


'Zaposlenost Hrvata u institucijama države se ne popravlja, već pogoršava. Ukoliko se otpusti radnik hrvatske nacionalnosti, postalo je pravilo da na to mjesto ne dolazi drugi pripadnik ove zajednice, već uglavnom netko iz većinskog naroda', zaključak je predsjedništva DSHV-a, a prenosi program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine.

Vezani članci Što Hrvati jedu? - 6 Reporterka Dnevnika Nove TV zavirila u tanjure Hrvata i doznala što najviše jedemo, ali i svjedočila ljubavnoj priči koja će vam zagrijati srca Napad na hrvatske prostorije u Vojvodini Porazbijao prozore i pisao grafite s četiri slova S: Policija uhitila napadača na prostorije Hrvatskog doma u Vojvodini

>> Hrvatska stranka u Vojvodini pozvala Tadića da podnese ostavku

Ova će stranka zato pokrenuti raspravu u HNV-u o zastupljenosti Hrvata u institucijama države, na vodećim radnim mjestima i u službama.

Položaj Hrvata još teži zbog gospodarskog stanja

DSHV se osvrnuo i na teško gospodarsko stanje u Srbiji zbog kojega je sve više štrajkova u zemlji, pri čemu je položaj Hrvata još i teži 's obzirom da u mjestima gdje živi najveći broj pripadnika te zajednice gotovo da i nema većih gospodarskih subjekata koji su preživjeli ovaj dio tranzicije'.

Predsjedništvo DSHV-a je zaključilo kako je zbog niza grešaka tijekom proteklih 20 godina država dovedena u nezavidnu situaciju, jer se i u razdoblju poslije petolistopadskih promjena živjelo iznad realnih mogućnosti.

Nastavak kampanje za birački popis hrvatske manjine

'Trošilo se više nego što se stvaralo. Ta razlika se prikrivala privatizacijskim fondovima, prodajom domaćih poduzeća. Veliki problem je i to što se čak 24 posto ukupnih privatizacija u Republici Srbiji smatra neuspješnima', istaknuto je u priopćenju.

DSHV je priopćio i da nastavlja kampanju za upis u poseban birački popis hrvatske manjine u Srbiji koji prošle godine nije uspio, zbog čega se novo Hrvatsko nacionalno vijeće moralo birati po zastarjelom, izborničkom sustavu, umjesto na neposrednim izborima.

DSHV je jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine u Srbiji i na mjesnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini je u koaliciji s vladajućom Demokratskom strankom. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju