Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DSHV čestitao HDZ-u na pobjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini čestitao je Hrvatskoj demokratskoj zajednici na osvajanju najviše mandata u Saboru RH, no poznati analitičar i publicist Tomislav Žigmanov drži kako bi za hrvatsku manjinsku zajednicu u Srbiji bilo bolje da vlast u Hrvatskoj formira SDP.

DSHV, koji je Hrvate u Srbiji pozvao da na listi za dijasporu glasuju za kandidate HDZ-a toj je stranci uputio čestitku na pobjedi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Slika nije dostupna Hrvati u Srbiji očekuju od države zaštitu svojih pripadnika

'Izražavamo radost što je hrvatski narod prepoznao razvojnu politiku HDZ-a tijekom prethodne četiri godine, a iskreno se nadamo da će vaša politika u sljedeće četiri godine polučiti još bolje rezultate na dobrobit svih građana RH, ali i svih Hrvata iz dijaspore čiji su glasovi također pridonijeli izbornoj pobjedi', navodi se u čestitki DSHV-a.

Politički analitičar i publicist Tomislav Žigmanov smatra
problematičnim što se DSHV svrstao uz jednog od takmaca na izborima u matičnoj domovini.

'Na ovaj način se može dogoditi da se u Hrvatskoj, Hrvati u
Vojvodini prepoznaju po bliskoj povezanosti s HDZ-om te da stoga budu u poziciji da trpe dodatne negativne posljedice nove vlasti, ukoliko u njoj ne bude HDZ-a', izjavio je on za Radio- Suboticu.

SDP-ov bi povratak na vlast više odgovarao hrvatskoj manjinskoj zajednici u Srbiji 'zbog negativnih iskustva koje su imali dok je vlast u Hrvatskoj obnašao HDZ', rekao je Žigmanov.

'Mislim da bi bilo dobro da dođu novi ljudi na teren. Da u vanjskoj politici Hrvatske spram Srbije vojvođanski Hrvati dobiju značajnije mjesto. U tom smislu bilo bi, čini mi se bolje, da novu vlast čine oni koji su do sada biti oporba', rekao je Žigmanov.

Samo glasovanje u Vojvodini proteklo je bez problema, bez incidenata i uz umjereni odziv birača.

U Vojvodini je bilo otvoreno 9 biračkih mjesta na kojima je pravo glasovanja imalo oko 25.000 građana, hrvatskih državljana koji imaju stalno ili privremeno prebivalište u Srbiji.

U Generalnom konzulatu nisu željeli iznositi podatke o odazivu birača u Vojvodini i Srbiji, no procjena je da je na izbore izišlo oko 20 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene