Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro opet na birališta

Zašto Francuska ima dva kruga parlamentarnih izbora? Građani glasali, ali konačni rezultat još se ne zna

Politički skup Nacioalnog okupljanja u Francuskoj
Politički skup Nacioalnog okupljanja u Francuskoj Foto: Afp
Francuski birači izišli su na prvi krug parlamentarnih izbora, a drugi će se krug održati ove nedjelje.

Francuski birači u nedjelju su izišli na prvi krug parlamentarnih izbora i na njima je najbolji rezultat postigla stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, a ove će nedjelje biti održan drugi i finalni krug.

No zašto Francuzi, za razliku od mnogih drugih država, imaju dva kruga parlamentarnih izbora?

Pročitajte i ovo Ilustracija Mogući teroristički napadi Uzbune u američkim bazama u Europi, vojska u stanju pojačane pripravnosti: "Ova razina prijetnje nije viđena 10 godina"

Birači su na glasanje izašli u 577 izbornih jedinica – po jednoj za svako mjesto u Narodnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta. Da bi pobijedio u prvom krugu, kandidatu je potrebno više od 50 posto glasova, ali i najmanje 25 posto glasova ukupnog broja registriranih birača, bez obzira na to jesu li izišli na izbore. 

Ako u prvom krugu nema apsolutnog pobjednika, dva kandidata s najboljim rezultatom – kao i svi drugi kandidati koji su osvojili više od 12,5 posto glasova – idu u drugi krug. U nekim se slučajevima u drugom krugu mogu natjecati tri ili četiri osobe, ali neke obično odustanu od izbora da bi poboljšale šanse sebi ideološki bliskom kandidatu. Ta se taktika dosad koristila da bi se naštetilo desnici.

Očekuje se da će čelnici velikih stranaka ovog tjedna otkriti svoje strategije za drugi krug, zbog čega su konačni rezultati neizvjesni jer ovise o političkom manevriranju i reakcijama birača, izvijestio je AP.

Pročitajte i ovo Zgrada KGB-a Tajanstvena smrt Bivši veleposlanik Bjelorusije u Njemačkoj pronađen mrtav: Sve je započelo ispitivanjem u KGB-u

Ako stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ne osvoji većinu, bit će prisiljen imenovati premijera iz redova najveće stranke te će nova vlada implementirati politike koje nisu u skladu s njegovim planom.

Takva se situacija naziva kohabitacijom i tada je predsjednik oslabljen što se tiče unutarnje politike, ali još uvijek ima moć kreiranja vanjske, europske i obrambene politike jer ima ovlasti pregovarati i ratificirati međunarodne sporazume.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene