Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajanstvena smrt

Bivši veleposlanik Bjelorusije u Njemačkoj pronađen mrtav: Sve je započelo ispitivanjem u KGB-u

Zgrada KGB-a
Zgrada KGB-a Foto: Getty Images
Pod za sada tajanstvenim okolnostima ovih je dana preminuo bivši veleposlanik Bjelorusije u Njemačkoj Denis Sidorenko.

Bivši veleposlanik Bjelorusije u Njemačkoj Denis Sidorenko preminuo je u Minsku, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje. Informacije o uzroku smrti diplomata su različite i uzrok smrti nije naveden u službenoj osmrtnici. No, neslužbeno se govori da je pao s prozora višekatnice u Minsku.

Prema pisanju Naša Niva radi se o samoubojstvu: diplomat, koji se vratio u domovinu u proljeće ove godine, nije mogao izdržati pritisak Odbora za državnu sigurnost (KGB).

"Nije se izvukao iz poligrafa i ispitivanja", rekli su izvori. Sidorenko je osam godina radio kao veleposlanik u Njemačkoj. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko smijenio ga je 11. ožujka. Prema izvorima, nakon povratka diplomat je imao problema s pronalaskom posla.

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici Ogromne gužve Totalni kaos na prilazima Zagrebu: Kilometarske kolone zbog nesreća, na ovom dijelu je najgore

Informaciju da Sidorenko nije dobio novu dužnost potvrdio je bivši veleposlanik Bjelorusije u Francuskoj, zamjenik čelnika oporbe Svetlane Tihanovske, Pavel Latuško. Diplomata su htjeli imenovati u središnji ured Ministarstva vanjskih poslova, za što je trebao proći poligraf, piše Moscow Times. 

"Koliko sam shvatio, nije prošao. Zbog toga su se pojavile određene poteškoće”, komentirao je Latuško, dodajući da je Sidorenko nakon pada na testu postao predmetom pažnje KGB-a, "koji danas zapravo u potpunosti određuje kadrovsku politiku ministarstva, provjeravajući zaposlenike koliko su lojalni režimu".

Prema Latuškovim riječima, diplomat je preminuo zbog zdravstvenih problema uslijed teškog stresa. Publikacija Pozirk piše da je uzrok smrti 46-godišnjeg Sidorenka bio srčani udar.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Francuskoj - 3 Je li moguć preokret? FOTO/VIDEO Prosvjedi na ulicama Francuske: Desnica slavi, ljevica zove na otpor, prosvjednici se sukobili s policijom

"Okolnosti smrti Denisa Sidorenka su tragične i simboliziraju kriminalni režim Aleksandra Lukašenka. Ako su optužbe protiv KGB-a istinite, počinitelji bi trebali biti uključeni na popis sankcija EU-a", rekao je član Bundestaga Thomas Hacker za Bild.

Pročitajte i ovo Segunda Marquetalia Korak prema miru Kolumbijska gerila pristala na jednostrani prekid vatre

Sidorenko je bio veleposlanik Bjelorusije u Berlinu od 2016. do 2024. i javno se zalagao za očuvanje dobrih odnosa s Europskom unijom. Prema Latuškovim riječima, diplomat je bio član tima ministra vanjskih poslova Vladimira Makeija, koji je također preminuo pod misterioznim okolnostima u studenom 2022. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene