Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zaštitari Blackwatera dobili imunitet od State Departmenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
State Department je obećao tjelohraniteljima iz privatne zaštitarske tvrtke Blackwater imunitet od sudskog progona u svojoj istrazi prošlomjesečnog ubojstva 17 iračkih civila.

Pogodba o imunitetu odgodila je kriminalističku istragu o ubojstvima počinjenim 16. rujna i mogla bi potkopati napore da se procesuiraju zaštitari Blakcwatera zbog njihove uloge u incidentu koji je izazvao ogorčenje iračke vlade, navodi AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera WikiLeaks Glasnogovornik State Departmenta podnio ostavku Slika nije dostupna 'Al Kaida nastavlja planirati napade' SAD upozorio na opasnost terorizma u svijetu

"Jednom kada date imunitet, ne možete ga povući", komentirao je visoki pravosudni dužnosnik upoznat s istragom.

Glasnogovornik State Departmenta u ponedjeljak nije imao komentar na te navode. Glasnogovornik ministarstva pravosuđa Dean Boyd i glasnogovornik FBI-a Rich Kolko odbili su komentar.
Agenti FBI-a vratili su se u ponedjeljak iz Bagdada gdje su pokušali prikupiti dokaze o onome što se dogodilo 16. listopada, bez uzimanja izjava od zaposlenika Blackwatera, kojima je dan imunitet.

Tri visoka pravosudna dužnosnika kazala su kako je svim umješanim Blakwaterovim tjelohraniteljima, onima koji su 16. rujna bili u vozilima diplomatskog konvoja i u najmanje dva helikoptera iznad konvoja, dana pravna zaštita dok istražitelji Ureda za diplomatsku sigurnost nastoje utvrditi što se desilo. Ured pripada State Departmentu.

Ann Tyrrell, glasnogovornica Blackwatera, najveće privatne zaštitske tvrtke koja štiti američke diplomate u Iraku, također je odbila komentirati istragu.

Blackwater je prvotno objavio kako je 16. rujna štićeni konvoj
napadnut prije nego što su njegovi zaštitari otvorili vatru na trgu
Nisoor u zapadnom dijelu Bagdada, ubivši 17 Iračana. Istraga iračkih vlasti je pokazala da Blackwaterovi ljudi nisu bili isprovocirani, i nije nađen svjedok koji bi tome proturječio.

Prvo izvješće američke Središnje komande (CENTCOM), koja vodi vojne operacije u Iraku, također je indiciralo da "nije bila uključena neprijateljska aktivnost". U izvješću je navedeno da su se zaštitari Blakwatera vozili u suprotnom smjeru od prometa na kružnom toku trga Nisoor, kada su "otvorili vatru na pet civilnih vozila iz pješačkog oružja" s udaljenosti od 50 metara.

Američki pravosudni dužnosnici su kazali kako su tjelohranitelji
Blackwatera htjeli govoriti tek nakon što su dobili tzv. "Garrity"
zaštitu, odnosno imunitet od procesuiranja, prema kojoj će se njihove izjave moći koristiti samo interno, a ne za kazneni progon.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene