Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci žena, pripadnica etnoreligijske skupine Jazida, koje je u Iraku zarobila Islamska država (IS) bile su prisiljene prijeći na islam, a potom su "prodane" i silom udate u Siriji za borce ekstremnih islamističkih skupina, izvješćuje u subotu nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava.


IS, koji sije teror na područjima Iraka i Sirije pod svojom kontrolom, posljednjih je tjedana oteo oko 300 žena i djevojčica Jazida i "podijelio ih svojim borcima", tvrdi ta nevladina udruga.

Vezani članci Slika nije dostupna ISIL-OVCIMA TJERAJU STRAH U KOSTI One su moderne heroine na prvoj crti bojišnice Slika nije dostupna Mučna svjedočanstva: Džihadisti ih brutalno silovali na javnim mjestima

"Od tih 300 žena, najmanje 27 je prodano i udato za borce IS-a u sjevernim provincijama Alepa i Rake te Hasake na sjeveroistoku", dodaje udruga koja raspolaže s raširenom mrežom civila, vojnog i medicinskog osoblja u Siriji od kojih prikuplja informacije.

"Nakon što je primorana prijeći na islam, svaka se žena proda za oko 1000 dolara", precizira nevladina udruga.

Preobraćenje ili smrt: Irački džihadisti planiraju oženiti otete žene Jazida

Jazidi su kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka koju karakterizira pripadnost specifičnoj heterodoksnoj religiji odnosno sljedbi.

Ta nemuslimanska zajednica postala je meta IS-a na sjeveru Iraka, nakon što je ta radikalna skupina pokrenula sveobuhvatnu ofenzivu.

U kolovozu je posebni izvjestitelj UN-a za slobodu vjere i uvjerenja Heiner Beilfeldt spomenuo informacije o likvidacijama i otmicama stotina žena i djece koje provodi Islamska država. Izbjeglice Jazidi su potvrdili te navode. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook