Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TOČNO U PONOĆ

Reporterka Nove TV iz Londona: Jedni slave, drugi žaluju, trećima je svejedno - "Mali poduzetnici podržavaju Brexit, korporacije već osjećaju poteškoće"

Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 4
Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 4 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 1 Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 4 Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 3 Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 2 Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Slavlje na ulicama Londona zbog Brexita - 5 Galerija 1/5 >>
Velika Britanija postaje prva zemlja koja napušta Europsku uniju. Točno u ponoć napokon će se realizirati Brexit. Otkrivamo kako stanovnici Velike Britanije dočekuju taj trenutak.

Europska unija točno u ponoć ostaje bez jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta, u kojoj živi više od 66 milijuna stanovnika. U Uniji je bila drugo po veličini gospodarstvo, iza Njemačke, s BDP-om od 41 tisuću dolara po stanovniku. Europska unija je Velikoj Britaniji bila najveći trgovinski partner - na europskom tržištu Britanci su imali najveći izvoz i uvoz, od 45 i 53 posto.

Pročitajte i ovo Online kupovina Žalit će se Italija kaznila Amazon: "Kupcima ograničava slobodu izbora" Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

''Sretni smo, odlazimo. Možda će Hrvatska sljedeća otići. Nadajmo se da ćete nam se pridružiti i opet postati slobodna zemlja'', napominje Tony iz Londona.

''Nije baš da ćemo ludo slaviti. Vidjet ćemo što će se događati'', kaže Kyle iz Londona. Čini se da se u tri i pol godine, koliko je prošlo od referenduma, u Velikoj Britaniji ništa nije promijenio. U središtu Londona protivnici Brexita prosvjedovali su s jedne, a zagovornici s druge strane ceste.

''Naš suverenitet nam je otet. Večeras ga vraćamo. To je sjajno. Fantastično'', kaže George, zagovornik Brexita.''Drago mi je da odlazimo. Prošle su četiri duge godine i drago mi je što je sve danas završava'', ističe Helena.

''Ovdje smo kako bismo obilježili svoju tugu, činjenicu da Velika Britanija napušta EU'', tužno kaže Ann. ''Brexit je loš za zemlju. Važno je zauzeti stav protiv toga, protiv nacionalizma i priča o mržnji'', ističe Madeleine.

Velika Britanija iz Europske unije izlazi točno u ponoć. Sat vremena prije, građanima će se obratiti premijer. Boris Johnson dan je proveo u Sanderlandu - prvom gradu koji je 2016. podržao izlazak iz Europske unije.

''Ovo je najveće zadovoljstvo u mom životu. Osim Brexita, naravno'', kazao je britanski premijer.

Diljem Velike Britanije bit će mimohoda, slavlja, ali i bdijenja, koja su najavljena u Škotskoj. Što će točno Brexit donijeti Britancima, zasad je nejasno. Pregovori o budućim odnosima nisu ni počeli, a trebali bi završiti do kraja 2020.

"Želimo imati najbolje moguće odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali oni nikada neće biti tako dobri kao članstvo'', istaknula je predsjednica EK Ursula Von der Leyen.

A s obzirom da članstvo od ponoći prestaje, britanski predstavnici napustili su europske institucije. Neki uz suze, a neki uz glazbu i smijeh.

Najveće slavlje u petak navečer odvijalo se ispred britanskog parlamenta.

Zvonimir Zavacki, vlasnik privatne tvrtke u Londonu i predsjednik podružnice Hrvatskog poslovnog kluba u Ujedinjenom Kraljevstvu, kaže da na određeni način svi poduzetnici gledaju na ovo kao prekretnicu i očekuju bolje rezultate i odluke idućih dana.

"Manji i srednji poduzetnici podržavaju Brexit, jer misle da će imati više posla. Velike tvrtke i korporacije već osjete određene poteškoće i razmišljaju kako održati i zadržati tržište.

S obzirom da je prijelazni period devet mjeseci, sasvim sigurno će biti dovoljno vremena da se definiraju neke stvari, no većina bitnih elemenata će se morati u narednom periodu dogovarati. Možda će se i produljivati neki interni dogovori do konačnih dogovora.

Ja se bavim uslugama i pretpostavljam da se to ništa posebno neće odraziti na poslovanje. Mi smo fokusirani na britansko tržište, tako da se tu ne bi trebalo ništa posebno dogoditi. Pretpostavka je da će najviše problema preuzeti tvrtke koje se bave uvozom roba.

Hrvatska je malo tržište i neinteresantno Britancima i rezultati Brexita neće se posebno odraziti na nas, no naš Klub pokušava da se naši poduzetnici pojave na britanskom tržištu", ističe Zavacki.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene