Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje u BiH

Zaposleni bi radije veće plaće nego dulji odmor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći broj zaposlenih u Bosni i Hercegovini ima između 14 i 18 dana godišnjeg odmora, no kada bi mogli birati radije bi izabrali veću plaću nego dulji odmor, pokazalo je istraživanje što ga je proveo specijalizirani internetski portal posao.ba.

U anketi provedenoj među 659 zaposlenih osoba u razdoblju od 2. lipnja do 2. kolovoza, došlo se do podatka da će, unatoč ozbiljnoj gospodarskoj krizi, 72 posto zaposlenih ove godine ići na godišnji odmor. Njih 52 posto zadovoljno je duljinom odmora, iako je oko 15 posto ispitanika odgovorilo kako im godišnje pripadne tek sedam slobodnih dana.

Čak 79 posto sudionika istraživanja izjavilo je kako bi izabralo povišicu plaće umjesto većeg broja slobodnih dana. Pokazatelj je to činjenice da su plaće u BiH i dalje niske i nedostatne za brojne potrebe. Stoga 54 posto zaposlenih radi vikendima a za 36 posto onih koji rade vikendom poslodavci i subote računaju u dane godišnjeg odmora.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije

>> Sve manje Talijana ide na godišnji odmor

Iako godišnji odmor smatraju važnim, 49 posto ispitanih izjavilo je kako je moralo prekinuti godišnji odmor zbog posla. Upravo zbog posla odnosno zbog pritiska poslodavaca godišnji odmor u potpunosti ne stigne iskoristiti 38 posto ispitanih. Samo 43 posto ispitanih odgovorilo je pozivno na pitanje može li godišnji odmor iskoristiti kada im to odgovara.

Četvrtina sudionika ankete potvrdila je kako uvijek pa i na odmoru mora biti dostupan poslodavcu, a zbog toga je njih gotovo 30 posto odmor moralo prekidati. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene