Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi i u Jemenu i Egiptu

Prosvjednici provaljivali i palili zapadna veleposlanstva u Sudanu i Tunisu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća muslimana protestirali su u petak diljem arapskog svijeta i Azije zbog filma proizvedenog u SAD-u, koji vrijeđa islam, a tijekom demonstracija zabilježena su i nova nasilja, posebice u Sudanu gdje je zapaljena zgrada njemačkog veleposlanstva.

U Kartumu, u Sudanu, oko 5 tisuća islamista napalo je britansko i njemačko veleposlanstvo. U prosvjedima je poginula jedna osoba. Zgrada njemačkog veleposlanstva je zapaljena, skinuta je njemačka zastava i zamijenjena islamističkom, prema dopisniku francuske novinske agencije. Prosvjedici su provalili i u američko veleposlanstvo te napali britansko.

U Libanonu je oko 300 islamista zapalilo jedan američki restoran brze prehrane u Tripoliju. Poginula je jedna osoba. U jemenskom glavnom gradu Saanai policija je pucala u zrak ne bi li tako rastjerala nekoliko stotina demonstranata, koji su se približili američkom veleposlanstvu. Policija je koristila i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su spalili američku zastavu i tražili odlazak američkog veleposlanika. U četvrtak su u sličnim nemirima u Jemenu poginule četiri osobe.

Pročitajte i ovo Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!" Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane"

>> SAD: Među ubijenima u Libiji i dvojica bivših 'Navy Seals-a'

U Bangladešu je oko 10 tisuća demonstranata u Daki spalilio izraelske i američke zastave, dok je u Indoneziji protestiralo oko 350 radikalnih islamista.

U glavnom gradu Irana, tisuće osoba okupilo se uz uzvike 'Smrt Izraelu' i 'Smrt Americi', a i u Kairu se i dalje nastavljaju neredi. Slične slike vidljive su diljem muslimanskog svijeta. U Siriji se oko 200 demonstranta okupilo ispred zgrade veleposlanstva SAD-a u Damasku, koja je već mjesecima zatvorena. Oni su u tišini nosili transparentne protiv spornog filma. Demonstracije su zabilježene i u Tunisu i Jordanu.

U Bengaziju je tijekom noći iz 'sigurnosnih razloga' prekinut zračni promet, ali u petak su avioni ponovno poletjeli. U većini muslimanskih zemalja pojačana je sigurnost američkih i zapadnih veleposlanstava, a američke su vlasti uputile upozorenje svojim građanima protiv odlaska u neke od tih zemalja.

Vidljiv je i veliki oblak crnog dima, koji se nadvio nad američkim veleposlanstvom u Tunisu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene