Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komplikacije koje izazivaju inicijatori referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, te izjava slovenskog parlamenta o granici, mogle bi smanjiti i kredibilnost slovenske strane kad je riječ o posredničkoj misiji Europske komisije glede rješavanja pitanja hrvatsko-slovenske granice, ocijenili su u razgovoru za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije u petak navečer povjesničar Janko Prunk i profesor međunarodnih odnosa na ljubljanskom Fakultetu društvenih znanosti Milan Brglez.


'Obećanje kojim smo se suglasili s primitkom Hrvatske u NATO već je bilo dano i referendum škodi našoj kredibilnosti', rekao je Brglez, dodajući da tzv. 'konsenzualna politika' koju sa stranačkim i nestranačkim skupinama u oblikovanju politike s Hrvatskom vodi premijer Borut Pahor može biti 'dvosjekli mač' ako nije dobro promišljena nekoliko poteza unaprijed.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 3 Dobre vijesti iz susjedne zemlje: Četvrti val epidemije u padu, no stručnjaci upozoravaju na teškoće koje donosi hladnije vrijeme Slika nije dostupna Prosvjednici u Ljubljani pokušali upasti u medijsku kuću, razbili staklo na vratima. Napadnut je i snimatelj

>> Slovenija još stigne ratificirati sporazum pristupanja Hrvatske u NATO

'Ako sve nije dobro izračunao, Pahora sada mogu ucjenjivati, a mogu ga i izigrati', rekao je Brglez u vezi s Pahorovim pristankom na amandman Pučke stranke o 'pornim teritorijima'koji je unesen u parlamentarnu deklaraciju o granici, te na Pahorove sastanke sa marginalnim strankama koje želi uvjeriti da referendum o ulasku Hrvatske u NATO nije potreban.

Na pitanje je li parlamentarna deklaracija sada obvezujuća i za slovensku izvršnu vlast koja bi morala uspostaviti svoju jurisdikciju na 'vojim teritorijima'- kako to sada tumači prvotni inicijator referenduma o ulasku Hrvatske u NATO Marjan Podobnik, Brglez je rekao da je sve ovisno o tome kako izjavu interpretira sam parlament, te da je to ovisno o 'plitičkoj volji'koja će vjerojatno ići u smjeru izbjegavanja sukoba.

Prunk je izjavio da je sadašnje zaoštravanje došlo u krivom trenutku jer će, kako je pojasnio, hrvatsku stranu ponovo staviti u poziciju da inzistira na tome da se granično pitanje preda Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.

' A to je upravo ono što stalno želimo izbjeći jer nam to ne odgovara', rekao je Prunk. Dodao je da se Slovenija u razgraničenju na moru mora pozivati na načelo pravičnosti i povijesne okolnosti po kojima joj pripada veći dio Piranskog zaljeva, dok izlaz na otvoreno more mora zahtijevati kao 'zakonita nasljednica Jugoslavije' jer je u vrijeme zajedničke države imala taj izlaz.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju