Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmorka opet u zatvoru

Podignuta nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji: Poznato što im se stavlja na teret

Hrvati pred sudom u Ndoli
Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija
Zambijske vlasti podignule su novu optužnicu za pokušaj trgovine djecom protiv četiri hrvatska para.

Odvjetnik osumnjičenih hrvatskih državljana Kelvin Silwimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom te da su zaustavljeni netom nakon što su kupili zrakoplovne karte.

Dodao je da se nalaze u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gdje su bili i ranije. Također su im povučene privremene boravišne dozvole izdane prošlog mjeseca, objavio je u četvrtak zambijski portal Lusaka Times.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Pročitajte i ovo Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 3 Priča iz Zambije Ekipa Provjerenog dobila uvid u sadržaj optužnice, posjetila je domove za nezbrinutu djecu: ''Nema dovoljno hrane''

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 U POTRAZI ZA DOMOM Broj posvojene djece raste, ali mnoga tek čekaju svoju priliku: Iza njih su često velike traume, a budućnost je neizvjesna

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe. 

Sve je za Dnevnik Nove TV potvrdio i odvjetnik uhićenih hrvatskih državljana, o čemu više možete čitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene