Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povučena optužnica

Nova optužnica protiv Hrvata u Zambiji? "Jako je teško komunicirati s tamošnjim institucijama"

Suđenje Hrvatima u Zambiji
Suđenje Hrvatima u Zambiji Foto: Cropix
Odvjetnica jednog od četiri uhićena para u Zambiji Sandra Marković kazala je da postoji mogućnost ponovnog pokretanja optužnice s obzirom na to da je sud u zambijskom gradu Ndoli nije odbacio već je, vjerojatnije, povučena optužnica za pokušaj trgovanja djecom.

Sud u Ndoli nije odbacio optužnice, već ih je vjerojatno samo povukao, rekla je Sandra Marković, odvjetnica jedne od obitelji uhićene u Zambiji zbog sumnje na trgovanje djecom.

Sud u zambijskom gradu Ndoli prije dva dana je naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Optužba se može ponovno podići

Premda je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhićeni navodi na zaključak da to nije sasvim točno, već je vjerojatnije da je tužiteljstvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podići.

"Nemoguće je nama ulaziti u zambijsko pravo, možemo ga samo komparirati s našim. Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, no zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja", kazala je za Hinu odvjetnica Marković.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji - 39 Novi obrat! Parovi uhićeni u Zambiji zbog prijave Hrvata? Zambijska novinarka: "Nema još službene izjave, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima"

Uhićeni u prosincu

Uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca, kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku.

Nakon mjesec i pol dana boravka u zatvoru pušteni su da se brane sa slobode s obzirom na to da su ispunili tražene uvjete: jamčevina od 20 tisuća zambijskih kvača po osobi, pisano jamstvo 16 zambijskih državljana te regulirani boravak u Zambiji.

Pročitajte i ovo Sandra Marković, odvjetnica - 2 uhićeni u zambiji Odvjetnica jedne od obitelji oslobođenih Hrvata o preokretu na suđenju: "Borit ćemo se da djeca dođu u Hrvatsku"

Čekaju se odgovori

"Niti smo službeno vidjeli neku odluku niti znamo zambijsko pravo, čekamo odgovor kolege odvjetnika iz Zambije da vidimo što se dogodilo i što se događa. Ne znam ni u kojem su statusu, naš veleposlanik ide tamo i čekamo odgovore", rekla je za Hinu odvjetnica Marković.

Odvjetnica dodaje da nema ni službenu potvrdu stoji li iz ponovnog uhićenja anonimna prijava hrvatskog državljana ili pojavljivanje ključnog svjedoka tužiteljstva.

"Šaljemo upite na sve strane, jako je teško komunicirati s tamošnjim institucijama. Dok čekamo službenu obavijest o tome što se dogodilo, slušamo preko medija razne konstrukcije", rekla je Marković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene