Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zambijski izbori: Banda pobijedio, policija i vojska u pripravnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremeni predsjednik Zambije Rupiah Banda tijesno je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u četvrtak, na kojima se birao nasljednik pokojnog Levyja Mwanawase, prema konačnim službenim rezultatima.

Banda, centrist povezan s poslovnim krugovima dobio je 718.359 glasova, a njegov suparnik Michael Sata 683.150, prema rezultatima prikupljenim u 150 izbornih jedinica.

Pročitajte i ovo Zelesnki, Meloni, von der Leyen, Croo Dvije godine Dvije godine Ukrajinci žive u paklu rata, Zelenski poručuje: "Pobijedit ćemo i to će biti najbolji dan u našim životima" Prosvjed u Pakistanu I to se događa Pobijedio na izborima pa objavio: "Neću prihvatiti pobjedu, namjestili su mi je"

Sata, populist i vođa Domoljubne fronte, optužio je vlast za izbornu prijevaru i rekao da neće priznati rezultate izbora.

Policija i vojska su u pripravnosti kako bi spriječile pobune kakve su izbile nakon održavanja posljednjih izbora u 2006.

U noći na nedjelju redarstvene snage su izašle na ulice kako bi rastjerale bijesno mnoštvo u siromašnoj četvrti Mandevu, u prijestolnici Lusaki, objavio je glasnogovornik policije Boniface Kapeso.

Satini pristaše su zapalili trgovinu u Lusaki, prema izjavi svjedoka.

U nedjelju je 'stanje bilo pod nadzorom', kazao je Kapeso. Policija koja je uglavnom raspoređena u siromašnim četvrtima, i dalje je u stanju najviše pripravnosti, rekao je.

Svečanost preuzimanja predsjedničke dužnosti 4. zambijskog predsjednika planira se za nedjelju poslijepodne, kako bi se spriječio vakuum u vlasti.

71-godišnji Banda, bivši diplomat, obećava nastavak gospodarske politike pokojnog Mwanawase koji je uspio suzbiti galopirajuću inflaciju.

Njegov vršnjak Sata je bio ministar u više navrata. Zagovara politiku radikalnih reforma u korist najsiromašnijih i upozorava na uvjete u kojima zambijski rudari rade u rudnicima bakra u vlasništvu Kineza.

Unatoč snažnom rastu zabilježenom zadnjih godina u toj bakrom bogatoj zemlji, u koju Kina masovno ulaže, 64 posto stanovnika živi ispod praga siromaštva, čime se tumači dobar izborni rezultat Michaela Sate. Analitičari ocjenjuju da je Sata velik broj glasova dobio izvan tradicionalnih Bandinih uporišta, u Lusaki i rudarskom području Copperbelt ('bakreni pojas') koje je gospodarski pokretač Zambije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene