Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvena studija

Zakasnili smo, lakog rješenja za ovaj problem više nema...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovječanstvo ne može isključivo kontrolom populacije rješiti probleme u okolišu te smanjiti potrebe za potrošnjom energije, otkriva nova studija.

Populacija Zemlje je toliko masivna da čak značajni pad nataliteta neće imati pretjerani učinka na klimatske i probleme okoliša, s kojima smo svi suočeni. Pokazala je to studija objavljena u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pročitajte i ovo Spremnici za odvajanje otpada - 2 Dobro gospodarenje Svaki otpad ima svoje mjesto u kanti: Dva grada to su dobro uvježbala, a građanima bi se to uskoro moglo i dobro isplatiti Ilustracija sve češći problem Pokušavate otvoriti bocu, ali čep se ne želi odvojiti? Pogledajte o čemu je riječ

Kontrola populacije stoga ne može dati zadovoljavajuće rezultate kratkoročno gledano, no ako želimo preživjeti kao vrsta, moramo brzo istaknuti važnost kontrole populacije. Iako smo uspjeli kontrolirati stopu rađanja za 50 posto iduće godine, još uvijek nas očekuju problemi okoliša u nadolazećim godinama, prenosi capitalberg.com.

Glavni uzrok toga je povećanje bogatstva i s tim povezana potrošnja resursa. Sam rast populacije nije problem, već urbanizacija, koja narušava krhke ekosustave i ekološku ravnotežu našeg planeta.

"Prošli smo točku do koje smo problem lako mogli riješiti, samo veličinom populacije, što mi zovemo demografskim zaletom. Čak ni drakonske mjere kontrole trudnoća neće smanjiti tu stopu rasta - pričamo o redukcijama na razini stoljeća, a ne desetljeća, zbog te magnitude", ističe profesor Corey Bradshaw sa Sveučilišta u Adelaideu.

Studija je zaključila da samo pažljivo planiranje i edukacija o reprodukciji na globalnoj razini mogu dati rezultate, no te rezultate sadašnje generacije ne bi dočekale, već bi to dočekali naši pra-pra-pra-praunuci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene