Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odrazit će se na gospodarstvo

Ostvarili alarmantno loše rezultate: Osnovnoškolci imaju sve nižu razinu znanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Učenici njemačkih osnovnih škola pokazali su na redovitom ispitivanju znanja loše rezultate, a posebice su se loši pokazali učenici iz migrantskih obitelji, priopćila je u ponedjeljak Konferencija ministara obrazovanja njemačkih saveznih pokrajina.

"Rezultati studije su otrežnjujući. Mi u Njemačkoj jednostavno premalo ulažemo u predškolski i rani školski uzrast", ocijenila je trenutna predsjednica Konferencije ministara obrazovanja (KMK) i ministrica obrazovanja Schleswig-Holsteina Karin Prien.

Ona je rekla kako je potrebno, posebno u glavnim predmetima poput matematike i njemačkog jezika, početi s intenzivnom nastavom već u predškolskom odgoju.

Savezna ministrica obrazovanja Bettina Stark-Watzinger rezultate najnovije studije o razini znanja učenika nazvala je "alarmantnima" i pozvala na promjene u pristupu obrazovanju.

Prema studiji Instituta za razvoj kvalitete u obrazovnom sektoru (OQB), koja se provodi svakih pet godina i koja je provedena kod 26.000 učenika četvrtih razreda osnovnih škola u Njemačkoj, drastično je pao broj učenika koji zadovoljavaju "minimalne standarde" znanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće brojke Poražavajući podaci: Gotovo 50 posto Romkinja rađa u maloljetnoj dobi, a 17 posto ih je nepismeno

Studija je također potvrdila povećani stupanj povezanosti socijalnog statusa učenika i pokazanog znanja. Posebice se od 2016., kada je u Njemačku stiglo preko milijun izbjeglica iz arapskih zemalja, razina znanja pogoršala.

"Potrebne su nam dugoročne mjere, posebice kod djece koja dolaze iz migrantskih obitelji", rekla je Stark-Watzinger.

Ifo institut upozorava na štete po gospodarstvo

Studija je također pokazala da tijekom pandemije koronavirusa, kada se nastava dulje vrijeme odvijala kod kuće, mnoga djeca iz useljeničkih obitelji nisu dobila adekvatnu podršku roditelja, prije svega zbog toga što ni roditelji ne vladaju njemačkim jezikom.

"Još uvijek nismo pronašli načina kako pomoći učenicima koji kod kuće dobivaju malo ili nimalo podrške", rekao je hamburški senator za obrazovanje Ties Rabe.

Minhenski ekonomski institut Ifo posebice je upozorio na to da slab stupanj obrazovanja može imati pogubne posljedice po gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Crkva u Benkovcu Umjesto radosti - suze "Što ako baci hostiju?" Svećenik odbio pričestiti Antu jer je autističan: "Ne shvaćaju 'oni' smisao pričesti"

"Zaostaci koje primjećujemo su uznemiravajući jer se temeljne sposobnosti, koje se stječu u osnovnoj školi, kasnije teško nadoknađuju, a to predstavlja i opasnost po blagostanje", rekao je Ludger Woessmann iz instituta Ifo.

On je objasnio kako se deficiti u temeljnom obrazovanju protežu sve do krajnjeg stručnog obrazovanja i rezultiraju u prosjeku tri posto nižim prihodima.

"Za ukupno gospodarstvo to može dugoročno značiti pad BND-a za 1,5 posto", zaključio je Woessmann.

Njemačka i u ispitivanjima kvalitete obrazovanja Pisa, koje se provodi pod okriljem OECD-a, u pravilu polučuje slabije rezultate, što se djelomično objašnjava slabim ulaganjem u integraciju djece useljenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene