Nikolas Cruz
Nikolas Cruz Foto: Afp

Masovnom ubojici s Floride Nikolasu Cruzu odreen je doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, a ne smrtna kazna.


Počinitelj masakra u srednjoj školi na Floridi 2018. izbjegao je smrtnu kaznu u četvrtak, nakon što se porota nakon tri mjeseca suđenja odlučila za doživotni zatvor.

Nikolas Cruz nije reagirao na čitanje presude sutkinje Elizabeth Scherer na sudu u Fort Lauderdaleu. Rodbina žrtava vijest je dočekala ozbiljnih lica, a jedna je osoba kimanjem glavom pokazivala da se ne slaže.

Oni će moći govoriti na ročištu 1. studenog, kada bi sudac trebao službeno potvrditi kaznu.

Nakon sedam sati vijećanja, dvanaestoro porotnika zadržalo je nekoliko otegotnih okolnosti, posebice "mržnju i okrutnu" prirodu zločina. Ali barem jedan od njih smatrao je da one nisu dovoljne da nadoknade olakotne okolnosti.

Da bi u ovom slučaju mogla biti donesena smrtna kazna, bila je potrebna jednoglasna odluka.

Dana 14. veljače 2018. 17-godišnji Nikolas Cruz izazvao je strah u Parklandu, gradiću sjeverno od Miamija, otvorivši vatru u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas, iz koje je bio izbačen godinu dana ranije.

Slika nije dostupna Novi detalji horora na Cetinju: ''Čovjek je išao od kuće do kuće, tko mu se god našao u kući - ubijao je''

Ilustracija Istraga masakra u Texasu pokazala stravične propuste policije: Otkriveni novi detalji

U listopadu 2021. priznao je krivicu za 17 ubojstava počinjenih na Valentinovo, 14 učenika i troje odraslih te 17 pokušaja ubojstava, po jedno za svakog ozlijeđenog.

Njegovo je suđenje stoga bilo usmjereno isključivo na određivanje primjerene kazne.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju