Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto radosti - suze

"Što ako baci hostiju?" Svećenik odbio pričestiti Antu jer je autističan: "Ne shvaćaju 'oni' smisao pričesti"

Crkva u Benkovcu
Crkva u Benkovcu Foto: Sanja Jurišić
Svećenik don Anđelko Buljat odbio je pričestiti dječaka Antu, koji je autističan. Antina majka ispričala nam je što se događalo te subote i kako je u suzama napustila crkvu, a svećenik sada tvrdi drugačije.

Ante ima deset i pol godina, dijete je s potrebama za podrškom. Njegova majka Ivana Leaković htjela ga je uključiti u pripreme za Prvu pričest u župi Benkovac (Rođenje BDM) kako bi sa svojim vršnjacima sljedeće godine primio Prvu pričest. No, Ante, nažalost, tamo neće primiti taj sakrament.

"Dugo sam pokušavala doći do svećenika don Anđelka Buljata kako bismo se našli i dogovorili oko Prve pričesti. Napokon nas je primio u subotu. No, umjesto pomoći i razumijevanja u subotu je autizam dobio još jedan šamar, i to od ljudi za koje smatraš da žive vjeru koju propovijedaju na misama koje služe, da imaju sluha i empatije za one najranjivije. Ali nemaju. Župnik je rekao da Antu neće pričestiti jer 'oni' ne shvaćaju smisao pričesti. I da je on već duhovno pričešćen, ma što mu to značilo. Rekao je da će, ako Ante baci hostiju, to biti svetogrđe. Nakon toga rekao je da ga može eventualno krizmati kada za to dođe vrijeme, ali tek na kraju mise, kad svi odu iz crkve, jer to je čin pomazanja po čelu i lakše je", opisala nam je taj susret mama Ivana.

"Svećenik je donio svoj sud u našem slučaju i nadamo se da mu je savjest čista. Užasno sam se osjećala nakon tog razgovora i plakala sam. U toj crkvi suprug i ja smo se vjenčali, a i Ante je kršten, ali tamo neće primiti Prvu pričest. Osjećala sam se odbačeno i nevjerojatno mi je da nisu imali razumijevanja za dijete", govori majka, koja je nakon svega odlučila potražiti pomoć u drugoj župi.

Kontaktirali smo don Anđelka Buljata iz spomenute crkve, koji ni najmanje nije bio oduševljen našim pozivom te je to shvatio kao napad na sebe iako smo pokušali saznati njegovu stranu priče.

On tvrdi da nije odbio dijete, a ubrzo je počeo ispitivati je li nam majka rekla da je riječ o djetetu s teškoćama, znamo li da dijete ide u Školu za djecu s posebnim potrebama, a sve nam je to majka rekla prilikom razgovora.

"Naravno da ovo dijete nije manje vrijedno od zdrave djece, ali roditelji bi se trebali pomiriti sa situacijom takvom kakva je, a ne optuživati. Ne znam koliko vi uopće razumijete stvari? Jeste li vi pričešćeni?" upitao nas je svećenik, dodajući da prije svega treba procijeniti tko je kadar i sposoban shvatiti Prvu pričest. Ne možete se igrati sa svetim stvarima, pitao sam majku je li Ante kadar shvatiti taj sakrament i hoće li baciti hostiju iz usta, a majka je na to rekla 'I ja se toga bojim'", rekao je svećenik, dodajući da bi to bilo svetogrđe. 

Nisam to rekla

Majka Ivana opovrgava te svećenikove tvrdnje te je rekla da niti je ona to rekla niti smatra da bi Ante bacio hostiju.  

"Svetogrđe bi bilo da osoba svjesno i s namjerom učini nešto neprimjereno u takvim okolnostima, ali ne treba završiti teološki fakultet da biste ovo shvatili. Ovaj svećenik ne zna da taj dodir pomazanja (čela) kod krizme može izazvati jaču reakciju budući da neke osobe s autizmom ne vole nikakav dodir jer imaju senzorne poteškoće", također je rekla majka. 

Pročitajte i ovo Provjereno: Crkva koju je izgradio Husein Smajić U zemlji podjele on spaja Musliman na svojoj zemlji izgradio crkvu i očitao bukvicu političarima: "Nije grijeh graditi. Grijeh je rušiti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Katolika u Hrvatskoj ima sve manje, a raste broj ateista: Kako stoje ostale religije?

Na naš upit kako dijete onda može primiti sakrament krštenja jer ga  nije kadro razumjeti svećenik se uzrujao, no nije nam dao odgovor,
a u jednom trenutku poručio nam je da se bavimo važnijim stvarima i ne pišemo o ovome, dodajući da je puno dao svom narodu i da kakav bi to bio čovjek kada bi odbio dijete. 

"Odbio je pričestiti Antu", još jednom nam je potvrdila majka.

"Takva" djeca

Svećenik nas je i upitao znamo li kako druga djeca znaju biti gruba i je li potrebno "takvo" dijete izlagati njima te da je bolje da "takvo" dijete ide posebno na vjeronauk jer mu se treba posvetiti i prilagoditi njegovim potrebama za "takve" ljude.

No, majka nam je rekla da svećenik uopće nije spominjao mogućnost da dijete ide posebno na vjeronauk. Jedino što je potvrdila jest da je i njihov razgovor sveo na podjelu na "takve" i zdrave ljude. 

Svećenik je na kraju razgovora poručio da mu se majka može ponovno javiti oko priprema pa će vidjeti, no nakon svega i tolikih jasnih podjela na "takve" i zdrave ljude majka je odučila da se Ante pričesti u drugoj crkvi, ali gorak okus je i dalje ostao. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene