Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orbanova politika

Za Mađare izbjeglice na OI ne postoje, komentatori šute kada ih vide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Mađarskoj se 2. listopada na Orbanovu inicijativu održava referendum o odbijanju dogovora Europske unije o izbjegličkim kvotama.

Mađarska državna televizija prešutjela je prisutnost delegacije sportaša izbjeglica na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru, što je u nedjelju izazvalo kritike opozicijskih medija.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Ilustracija Krađa u Parizu Iz vlaka nestala torba o kojoj ovise životi tisuća ljudi: "Sadrži osjetljive podatke"

U skladu s protuizbjegličkim stavovima desničarsko konzervativne vlasti premijera Viktora Orbana, novinar mađarske televizijske mreže MTV nije izgovorio ime Yusre Mardini, niti je spomenuo njezin poseban status kao članice izbjegličke reprezentacije u Riju.

Mađarska pod Orbanom provodi represivnu politiku prema izbjeglicama, a njihovi državni mediji tražitelje azila nazivaju ekonomskim migrantima i teroristima. U Mađarskoj se 2. listopada na Orbanovu inicijativu održava referendum o odbijanju dogovora Europske unije o izbjegličkim kvotama.

Opozicijski mediji optužuju MTV za cenzuru zbog ignoriranja Mardinijinog imena i kažu da ih to podsjeća na komunistički režim tijekom Hladnog rata.

Jedan od primjera za to dogodio se u šezdesetim godinama prošlog stoljeća tijekom utakmice između Real Madrida i Vasasa iz Budimpešte, kad su mediji pročitali imena svih igrača Reala osim jednog.

Riječ je o legendarnom mađarskom igraču Ferencu Puskasu koji je pobjegao iz te države nakon neuspješne antikomunističke pobune 1956. godine. Komunistički režim tada ga je prozvao "državnim izdajnikom". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene