Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz usta samog Xija

Kina Srbiju smatra glavnim strateškim partnerom u srednjoj i istočnoj Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom današnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kineski predsjednik Xi Jinping Srbiju je nazvao 'prvim strateškim partnerom Kine u srednjoj i istočnoj Europi'.

Odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu intenzivnog razvoja, a Kina će dati Srbiji pet milijuna dolara bespovratne pomoći, izvijestila je u ponedjeljak Radiotelevizija Srbije (RTS), navodeći izjave kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je u Pekingu razgovarao s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji se nalazi u četverodnevnom službenom posjetu Kini.

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

>> Boris Tadić donosio odluke uz pomoć vračare?

Kineska državna novinska agencija Xinhua navodi da su dvojica predsjednika razmijenili mišljenja o raznim zajedničkim interesima, a da će dvije države proširiti suradnju na području izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, informatičke i automobilske industrije te znanosti i tehnologije.

Xi je pritom Srbiju nazvao 'prvim strateškim partnerom Kine u srednjoj i istočnoj Europi'. On je rekao da će Kina dati Srbiji pet milijuna dolara bespovratne pomoći i poručio da 'odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu intenzivnog razvoja'.

Nikolić se danas sastao i s kineskim premijerom Li Keqiangom i tijekom tog susreta zemlju domaćina je nazvao 'povijesnim saveznikom i zaštitnikom Srbije u Vijeću sigurnosti UN'. RTS prenosi i izjavu Keqianga da je 'Kina spremna pomoći Srbiji kroz nove oblike financiranja i poticanja uspješnih tvrtki da ulažu u Srbiju'. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene