Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava WikiLeaksa

TAJNI DOKUMENTI Kako su špijunirani svjetski vođe na privatnim sastancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnost su izašli novi tajni dokumenti koje je objavio WikiLeaks.

WikiLeaks objavio je novu skupinu tajnih dokumenata koji otkrivaju kako je NSA špijunirala privatne sastanke svjetskih lidera, među kojima su šef UN-a Ban Ki-Moon, njemačka kancelarka Angela Merkel te premijeri Italije i Izraela.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno''

U novim dokumentima stoji da je Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala sastanke o klimatskim promjenama, globalnoj ekonomiji pa čak i o tome kako se nositi s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Jedno od otkrića je da je NSA ozvučila privatni sastanak Ban Ki-Moona i Angele Merkel na kojem su razgovarali o tome kako se boriti s klimatskim promjenama. Cilj njuškanja, stoji u priopćenju WikiLeaksa, bio je zaštititi američke naftne interese.

Osnivač i urednik WikiLeaksa Julian Assange rekao je da će UN najvjerojatnije reagirati na ova curenja.

'Ranije smo objavili naredbe Hillary Clinton da američki diplomati ukradu DNK glavnog tajnika. Američka vlada s UN-om je potpisala sporazum da neće sudjelovati u takvom ponašanju protiv UN-a, a kamoli njegovog tajnika. Bit će zanimljivo vidjeti reakciju UN-a, jer ako glavi tajnik može biti meta bez posljedica, onda su svi, od svjetkih lidera do čistača ulica, u opasnosti', poručio je.

Tajni dokumenti iznijeli su na vidjelo podatke i o drugim sastancima svjetskih lidera koje je prisluškivala NSA, uključujući i sastanak izraelskog premijera Netanyahua i talijanskog premijera Berlusconija 2010. godine tijekom kojeg je Netanyahu molio Berlusconija da mu pomogne nositi se s američkim predsjednikom Obamom.

Čak niti agencija za izbjeglice UN-a nije bila pošteđena. Američki obavještajci navodno su nadzirali telefonske linije regionalnih direktora organizacije, piše RT.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene