Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još uvijek postoji mogućnost pandemije

WHO: Za procjenu stanja odlučujuće stanje u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razvoj situacije sljedećih dana u Europi bit će odlučujući pri procjeni širenja svinjske gripe, izjavio je u subotu u Ženevi dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Obznanjivanjem 5. razine opasnosti na ljestvici od šest stupnjeva, WHO je 29. travnja pozvao zemlje da se pripreme na pandemiju svinjske gripe. Maksimalna 6. razina nije pokrenuta, naglasio je dr. Michael Ryan, direktor svjetske mreže akcije za upozoravanje na opasnosti u slučaju epidemije pri WHO-u.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Slika nije dostupna Dramatični porast H1N1: Smrtnost u tjedan dana porasla 85 posto

Meksička vlada je u petak ocijenila da virus nije tako agresivan kao što se strahovalo. Svinjska gripa koju WHO naziva gripa A (H1N1), do sada je odgovorna za 17 smrtnih slučajeva, koje su potvrdile svjetske sanitarne vlasti, od kojih 16 u Meksiku.

Još uvijek se tvrdi da nam predstoji pandemija

Razvoj situacije 'sljedećih dana u Europi' omogućit će da se odredi do kojeg se stupnja mutirani virus proširio na jedan novi kontinent, što je uvjet za pokretanje 6. stupnja opasnosti, objasnio je dr. Ryan na konferenciji za novinare.

'Još uvijek govorim da nam predstoji pandemija jer se bolest širi. Ali još nismo utvrdili stalno širenje bolesti s američkog kontinenta. Sada čekamo, ali se nadamo da 6. stupanj neće biti dosegnut', dodao je. Stalno širenje znači da se bolest proširila u sve slojeve stanovništva nekog naroda, a ne samo unutar jedne obitelji, objasnio je dr. Ryan

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene