Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u nedjelju da se suzbije svaka epidemija svinjske gripe koja bi se pojavila kod svinja, kako bi se onemogućilo širenje bolesti na ljude.


'Mislimo da se mora bolje ispitati jesu li životinje zaražene i, ako jesu, moramo odmah zaštititi ljude i spriječiti širenje bolesti na farmama svinja', ocijenio je čelnik te organizacije zadužen za zdravstvenu ispravnost namirnica Peter Ben Embarek. Upozorenje WHO-a dolazi u trenutku kada su kanadske sanitarne vlasti objavile u subotu da su na svinjogojskoj farmi u pokrajini Alberti, na zapadu Kanade, izdvojile svinje zaražene virusom svinjske gripe. U tijeku su ispitivanja kako bi se točno utvrdila vrsta virusa.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) i Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) pojačale su nadzor životinja u zemljama koje je zahvatila epidemija, dodao je Embarek. Embarek je istaknuo da se rizik javlja kod stupanja u dodir s izlučevinama svinje, a nikako zbog jedenja svinjetine, pa i sušenog svinjskog mesa. U kanadskom slučaju čini se da je virus svinjske gripe iz Meksika donio kanadski radnik koji ga je onda prenio na svinje. 'Ako se to dogodilo jednom, može se dogoditi opet', zaključio je.

Vezani članci Ptičja gripa, ilustracija Nikad kraja: U Mađarskoj masovno klanje peradi zbog ptičje gripe Slika nije dostupna Egipat počeo masovno klanje svinja