Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Onemogućiti širenje bolesti

WHO: Moramo suzbiti svaku moguću epidemiju gripe kod svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u nedjelju da se suzbije svaka epidemija svinjske gripe koja bi se pojavila kod svinja, kako bi se onemogućilo širenje bolesti na ljude.

'Mislimo da se mora bolje ispitati jesu li životinje zaražene i, ako jesu, moramo odmah zaštititi ljude i spriječiti širenje bolesti na farmama svinja', ocijenio je čelnik te organizacije zadužen za zdravstvenu ispravnost namirnica Peter Ben Embarek. Upozorenje WHO-a dolazi u trenutku kada su kanadske sanitarne vlasti objavile u subotu da su na svinjogojskoj farmi u pokrajini Alberti, na zapadu Kanade, izdvojile svinje zaražene virusom svinjske gripe. U tijeku su ispitivanja kako bi se točno utvrdila vrsta virusa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) i Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) pojačale su nadzor životinja u zemljama koje je zahvatila epidemija, dodao je Embarek. Embarek je istaknuo da se rizik javlja kod stupanja u dodir s izlučevinama svinje, a nikako zbog jedenja svinjetine, pa i sušenog svinjskog mesa. U kanadskom slučaju čini se da je virus svinjske gripe iz Meksika donio kanadski radnik koji ga je onda prenio na svinje. 'Ako se to dogodilo jednom, može se dogoditi opet', zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene