Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moraju se obaviti'

WHO: Istraživanja mutacije ptičje gripe zasada tajna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji sudjeluju u razvoju mutacije virusa H5N1 koji se može prenositi s čovjeka na čovjeka, moći će nastaviti svoje istraživanje i objaviti studije samo nakon nove procjene sigurnosti, priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Dvadesetak međunarodnih stručnjaka sastalo se u četvrtak i u petak iza zatvorenih vrata u sjedištu WHO-a kako bi se upoznali s tim spornim istraživanjima i donijeli preporuke. Nakon razgovora, glasnogovornik WHO-a je rekao na tiskovnoj konferenciji kako su stručnjaci odlučili da se 'istraživanja na tom polju moraju objaviti iz javnozdravstvenih razloga'.

Ipak, dodao je, 22 stručnjaka su ocijenila da se studije koje su izazvale zabrinutost međunarodne zajednice zbog rizika i moguće zlouporabe, ne smiju objaviti dok se ne izradi nova procjena 'sigurnosnih pokazatelja'. Usto, istraživanja o tom virusu još se neće nastaviti, sve dok se procjena ne obznani, a ne zna se kada će to biti. Dana 20. siječnja znanstvenici koji su svoje studije trebali objaviti u časopisima Science i Nature, rekli su da obustavljaju radove na 60 dana.

Premda virus H5N1, uzročnik ptičje gripe, najčešće kola među pticama, ako se prenese na čovjeka, u 60 posto slučajeva je fatalan, napominje WHO. Prva skupina znanstvenika dolazi iz laboratorija u sveučilišnom medicinskom centru Erazma Roterdamskog u Nizozemskoj. U rujnu je objavila da je stvorila mutaciju virusa ptičje gripe koji bi se, po prvi put, mogao lako prenositi sa sisavca na sisavca a možda i s čovjeka na čovjeka.

Druga skupina je sa sveučilišta u Wisconsinu, na sjeveru SAD-a. Na dvodnevnom skupu u Ženevi sudjeluju izaslanici obiju istraživačkih ekipa i predstavnici stručnih časopisa Science i Nature. Ron Fouchier, voditelj nizozemske skupine, rekao je da će velik broj stručnjaka sudjelovati u procjeni sigurnosnih uvjeta istraživanja. Usto je kazao da je 'prilično zadovoljan' zbog postignutog 'konsenzusa'.

Jedan od sudionika skupa u Ženevi, Didier Houssin, bivši glavni direktor za zdravstvo u Francuskoj i bivši povjerenik za borbu s ptičjom gripom rekao je pak za agenciju France Presse da bi se 'objavom napisa u skraćenom obliku izgubili važni dijelovi'. To bi 'rezultiralo nečim što ne bi imalo smisla', ocijenio je. 'Usprkos svemu, zaključeno je da će biti nužne nove provjere sigurnosnih uvjeta u tim laboratorijima', dodao je, napomenuvši da će se napose morati povesti računa o sigurnosti znanstvenika i ocijeniti sigurnost istraživanja 's obzirom na nedobronamjerne čine'.

WHO je od 2003. zabilježio 584 oboljela od virusa H5N1, među kojima 346 umrlih u 15 zemalja. Indonezija je najugroženija, kako po broju oboljelih, tako i po broju umrlih. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti" Ilustracija Svjetski ekonomski forum WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene