Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Humanitarni prihvat

Dvojica zatvorenika iz zloglasnog Guantanama prebačena u Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica zatvorenika iz Guantanama, od kojih je jedan Tadžikistanac, a drugi Jemenac, prebačeni su u Srbiju, objavili su u ponedjeljak Pentagon i State Department.

Sjedinjene Države zahvaljuju Republici Srbiji što je predložila taj humanitarni prihvat, naveo je State Department u priopćenju.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno"

Istaknuo je da se Srbija tako pridružuje 30 drugih zemalja koje su od 2009. primile zatvorenike iz Guantanama

Jemenskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član terorističke mreže al-Kaide i da je bio upoznat s planovima atentata 11. rujna 2001., prema bazi podataka New York Timesa o zatvorenicima tog zatvora.

Tadžikistanskog zatvorenika Amerikanci optužuju da je bio član radikalnog islamističkog pokreta u Tadžikistanu i da ga je uvježbala al-Kaida, prema istom izvoru.

Nakon prebacivanja te dvojice zatvorenika u Srbiju u Guantanamu preostaje 76 zatvorenika od kojih su 26 proglašeni spremnima za prebacivanje i čekaju zemlju koja će im osigurati zatvor.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je zatvoriti taj zatvor u američkoj bazi na kubanskom otoku, ali ispunjenje tog obećanja sada se čini nemogućim prije završetka njegova mandata u siječnju. Bez sporazuma s Kongresom u kojem republikanci imaju većinu, administracija demokratskog predsjednika nije pronašla novo mjesto na američkom tlu za zatočenje 50 zatvorenika, čije prebacivanje nije moguće. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene