Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Hillary Clinton je otvorila prve izravne između Izraelaca i Palestinaca u gotovo dvije godine i tako je ponovno pokrenut međunarodni pokušaj postizanja rješenja bliskoistočnoga problema, javljaju agencije.


Hillary Clinton je u State Departmentu ugostila izraelskoga premijera Benjamina Netanyahua i palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa. U uvodnome govoru spomenula je i 'sumnju i skepsu' koja ide uz te pregovore, kao i prošle neuspjehe.

Vezani članci Hamas pogodio Izrael Rakete padaju na Tel Aviv od ranog jutra, Izrael obećao nove napade. Biden: "Mislim da će ovo brzo završiti, Izrael se ima pravo braniti" Eskalirao sukob Izraela i Palestine VIDEO Izrael jutros izveo stotine zračnih napada na Gazu, kod Tel Aviva proglašeno izvanredno stanje: ''Eskaliramo prema ratu punog razmjera''

'No današnjim boravkom ovdje svaki od vas učinio je važan korak k oslobađanju svoga naroda od okova povijesti koju ne možemo promijeniti, i krenuo prema budućnosti mira i dostojanstva koju samo vi možete stvoriti', rekla je.

Netanyahu je rekao kako je uvjeren da se sigurnosne potrebe njegove zemlje i palestinska želja za ostvarenjem državnosti mogu pomiriti, piše dpa.

'Posve sam je svjestan i poštujem želju vašega naroda za suverenošću', rekao je Netanyahu. 'Uvjeren sam da je moguće pomiriti tu želju s izraelskom potrebom za sigurnošću'. Dodao je kako će obje strane morati učiniti 'bolne ustupke' i onoj drugoj priznati pravo na postojanje, žele li postići trajno rješenje. 'Istinski mir, trajan mir može se postići jedino obostranim i bolnim ustupcima obiju strana'.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je Izrael da prekine s naseljavanjem Židova i da ukine embargo u Pojasu Gaze koji nadzire pokret Hamas.

'Pozivamo izraelsku vladu da prihvati obvezu prestanka naseljavanja i da u potpunosti ukine embargo u Pojasu Gaze', rekao je Abas na početku prvih izravnih palestinsko-izraelskih pregovora uz američko posredovanje, prenosi Reuters.

Američki je predsjednik Barack Obama u srijedu održao odvojene sastanke s Netanyahuom i Abasom kako bi ih potaknuo da se što prije pozabave najvećim problemima koje moraju prevladati da bi postigli trajan mir. (Hina)