Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države odbile su izručiti bivšeg predsjednika Bolivije toj zemlji kako bi mu se sudilo zbog političkog nasilja i korupcije, rekao je predsjednik Evo Morales.


Moralesova ljevičarska vlada optužuje bivšeg čelnika Gonzala Sancheza de Lozadu da je odgovoran za smrt 63 osobe u sukobima između snaga sigurnosti i prosvjednika protiv vlade u listopadu 2003. godine. 'Jučer, došao je dokument iz Sjedinjenih Država u kojemu se odbija izručenje ljudi koji su učinili mnogo štete Bolviji', rekao je Morales u govoru koji je prenijela televizija.

Sanchez de Lozada, rudarski magnat školovan u SAD-u koji je zagovarao politiku slobodnog tržišta, napustio je položaj tijekom krvoprolića 2003. i pobjegao u Sjedinjene Države 13 mjeseca nakon početka njegovog drugog predsjedničkog mandata.

>> Washington navodno izvijestio Izrael 'o planu B za Iran'

Bolivijski zahtjevi za izručenje Sancheza de Lozade i nekoliko njegovih ministara pogoršali su već zategnute odnose Washingtona i La Paza. SAD i Bolivija su se dogovorile poboljšati diplomatske odnose krajem prošle godine ali novi veleposlanici još nisu preuzeli svoja mjesta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Senatorica Jeanine Anez (Foto: AFP) Senatorica Jeanine Anez proglasila samu sebe privremenom predsjednicom Bolivije Evo Morales stigao u Meksiko (Foto: AFP) Evo Morales stigao u Meksiko: "Borba se nastavlja, svi narodi imaju pravo na slobodu"