Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Razgovor za B92

Vukčević: Hrvati nisu prvi doznali za Mladića prisluškujući me

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u petak kako uhićeni haaški optuženik Ratko Mladić samo u Haaškom sudu može dokazati da nije kriv, te odbacio navode o tome da su hrvatski mediji o uhićenju Mladića prvi doznali prisluškujući ga tijekom sastanka tužitelja na Brijunima.

Vukčević je, u razgovoru za televiziju B92, kazao kako je uhićenje Mladića bilo jedan analitičan i jako složen posao te naglasio kako je akcijski tim imao pomoć i suradnju stranih službi ali da one nisu sudjelovale u ovoj akciji. 'Ratko Mladić jedino može dokazati da nije kriv u Haaškom tribunalu. Nažalost, ne može ovdje kod nas... Ratko Mladić jučer kaže: 'Ja nisam ubijao, svi oni koji su ubijali, trebaju odgovarati'. Znači, Mladić je vrlo svjestan toga, ali on za sebe navodi 'ne, ja nisam ubijao', rekao je Vukčević.

Dodao je kako smatra da je uhićenjem stavljena točka, da na kraju žrtve srebreničkog pokolja i njihove obitelji dobiju određenu satisfakciju. 'Mislim da smo mi svoju međunarodnu obvezu izvršili, sad nastupaju naše obveze prema Mladiću, on je naš državljanin, mi smo sada dužni njemu pomoći', rekao je Vukčević.

Upitan kako će izgledati proces izručenja i koliko bi on mogao trajati, Vukčević je kazao kako ne bi sada licitirao s danima, dodavši kako je to postupak koji je vrlo brz te da je najvažnije da je Mladiću danas uručeno rješenje i da je on potpuno psihički zdrav, svjestan i orijentiran.

Upitan da prokomentira navode hrvatskih medija koji su prvi objavili vijest o uhićenju Mladića da su, po prvoj verziji, do informacije došli prisluškujući njega, a po drugoj iz njegove komunikacije s kolegama na sastanku na Brijunima, Vukčević je kazao kako on, pošto je svjestan da ga prisluškuju, ima 'barem toliku sigurnosnu kulturu' da neće na taj način objelodaniti takve informacije. 'To je apsolutno jedna proizvoljna tvrdnja. Nije točno. Ja sam imao komunikacije, ali sve te moje komunikacije su bile takve da apsolutno šanse nije bilo da oni na taj način to mogu zaključiti. Mogli bi kasnije zaključiti, ali tada se već znalo'', kazao je.

Dodao je kako je glavnom haaškom tužitelju Sergeu Brammertzu, s kojim je bio na regionalnom sastanku tužitelja na Brijunima, signalizirao da je 'stvar završena', te da je to vjerojatno zapazio hrvatski tužitelj Mladen Bajić, koji je sjedio do njih i predsjedavao sastankom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene