Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vučić ističe kako se u Srebrenici dogodio težak zločin, ali i kako njegova vlada ne podupire nacrt rezolucije o Srebrenici.


Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je u petak da je spreman otići i odati poštu srebreničkim žrtvama ukoliko to Bošnjaci žele i ako hoće prihvatiti činjenicu da Srbija kažnjava zločine, ali traži da budu kažnjeni i zločini drugih, uključujući i kažnjavanje bivšeg bošnjačkog vojnog čelnika Nasera Orića za zločin zbog kojega ga optužuje srbijansko pravosuđe.

Vezani članci Andrej Plenković i Aleksandar Vučić (Foto: Pixell) Zaiskrilo između Vučića i Plenkovića: "U Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka" Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Vučić na listi govornika na Kongresu pučana u zagrebačkoj Areni, još nije potvrdio dolazak

"Ja sam spreman sagnuti glavu i odati počast nevinim žrtvama", rekao je Vučić je na tiskovnoj konferenciji, rekavši kako je uvjeren da Bošnjaci osjećaju njegovu iskrenost.

On je naglasio da njegova vlada ne podupire nacrt rezolucije o Srebrenici, ali je istaknuo da se u Srebrenici dogodio "težak i jeziv zločin" i da Srbi, kao narod koji je u povijesti iznimno stradao u ratovima, mora pokazati da poštuje tuđu patnju i tuđu bol.

"Mi moramo pokazati da poštujemo muke, patnju i bol, kao i da razumijemo i mržnju prema nama mnogih Bošnjaka koji su prošli kroz pakao Srebrenice", rekao je Vučić.

Srbijanski premijer istaknuo je da njegova vlada "ne može poduprijeti rezoluciju o Srebrenici koja je predložena", ali je on osobno spreman u ime Srbije iskazati poštovanje srebreničkim žrtvama.

'Da budemo načisto: srpska vojska i policija pobile su Srebreničane'

"Ja sam, kao predsjednik vlade, spreman sagnuti glavu i pokazati kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama da bi Srbi, njih 99,9 posto, koji nisu sudjelovali u tim zločinima mogli ići uzdignuta čela", rekao je Vučić i poručio Bošnjacima da Srbija želi mir.

"Od vlade Srbije i mene osobno imate ispruženu ruku da uređujemo odnose i ostvarimo mir, zbog nas i naše djece, pruženu ruku koju neće moći razumjeti oni sa strane koji koriste i vas i nas za svoje potrebe. Mi trebamo živjeti zajedno", poručio je Vučić rekavši da "Srbi i Bošnjaci trebaju sami urediti svoj život jer će iduće stotine godine živjeti jedni s drugima".

Vučić je u povodu najava Mađarske da će duž granice podići ogradu kojom bi se zaštitila od prelaska ilegalnih imigranata, istaknuo da "Srbija neće podizati zidove".

"Razgovarat ću s Viktorom Orbanom, moliti i tražiti da se taj zid ne podiže. Tražit ćemo da se ne podižu zidovi jer ni Srbija neće podizati zidove - ni prema Makedoiniji, ni prema Bugarskoj, ni prema kome", rekao je Vučić.

On je najavio skori dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u dvodnevni posjet Beogradu i istaknuo da je to "od velike važnosti za Srbiju", najavivši otvorene razgovore o ključnim temama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook