Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže se sankcije

VS UN-a planira osuditi lansiranje rakete Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovo Vijeće sigurnosti sastati će se ponovo u vezi sjevernokorejskog pitanja i trebalo bi prihvatiti deklaraciju kojom osuđuje nedavno lansiranje rakete, objavio je predsjedavajući vijeća, meksički veleposlanik Claude Heller.

'Američko izaslanstvo je podnijelo plan deklaracije. Taj plan je izvrstan temelj za jasnu zajedničku deklaraciju vijeća', rekao je Heller nakon konzultativne sjednice. 'Pozivam vijeće da se ponovo sastane u ponedjeljak poslijepodne, jer je važno da djeluje jedinstveno. Nadam se da ćemo to postići u ponedjeljak prihvaćanjem teksta', dodao je meksički diplomat, koji u travnju predsjeda vijećem.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Pet stalnih članica vijeća i Japan su dogovorili plan deklaracije kojim osuđuju sjevernokorejsko lansiranje rakete i kojim bi sankcionirali upletene sjevernokorejske tvrtke. Plan deklaracije su podastrijeli devet drugih članica na sastanku u subotu. U tom tekstu vijeće osuđuje lansiranje balističke rakete koje je Pjongjang izveo 5. travnja, u suprotnosti s rezolucijom 1718. Vijeća sigurnosti koja zabranjuje Sjevernoj Koreji bilo kakav nuklearni pokus ili ispaljivanje rakete.

>> Pjongjang oštro će reagirati na bilo kakvu osudu UN-a

Vijeće također najavljuje neke mjere navedene u rezoluciji 1718 . Prema riječima jednog zapadnog neimenovanog diplomata, vijeće će do kraja mjeseca odrediti kojim će sjevernokorejskim tvrtkama biti zaleđena financijska imovina u inozemstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene