Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u utorak duboku zabrinutost zbog razmjene vatre na granici u kojoj su četiri osobe ubijene te je pozvalo Izrael i Libanon da izbjegnu eskalaciju nasilja, a poziv na suzdržanost uputila je i Bijela kuća.


Izraelsko-libanonska razmjena vatre u kojoj su ubijena dva libanonska vojnika, libanonski novinar te izraelski časnik, najveće je nasilje na granici od rata 2006., koji je Izrael vodio protiv libanonskog pokreta Hezbollah. 'Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost zbog današnjeg izgreda na Plavoj liniji koji je izazvao žrtve na objema stranama', kazao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin.

Vezani članci Zračni napad na Gazu UN zabrinut zbog sukoba na Bliskom istoku: ''Taj bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati'' Slika nije dostupna 'Izrael mora prekinuti blokadu Gaze'

'Vijeće poziva sve strane na krajnju suzdržanost i na poštivanje obveza iz rezolucije 1701', pročitao je Čurkin koji ovog mjeseca predsjeda Vijećem. Rezolucija 1701 prekinula je izraelski rat protiv Hezbollaha, no dvije su strane tehnički još u ratu. Libanonci i Izraelci različito su opisali okolnosti izgreda, a UN-ove mirovne snage trebaju provesti istragu te objaviti zaključak.

Sjedinjene Države pozvale su u utorak Izrael i Libanon da pokažu 'maksimalnu suzdržanost' te izrazile 'krajnju zabrinutost zbog nasilja', rekao je u Washingtonu glasnogovornik State Depratmenta Philip Crowley. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju