Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sukoba s poginulima

VS UN-a i SAD pozvali Izrael i Libanon na suzdržanost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u utorak duboku zabrinutost zbog razmjene vatre na granici u kojoj su četiri osobe ubijene te je pozvalo Izrael i Libanon da izbjegnu eskalaciju nasilja, a poziv na suzdržanost uputila je i Bijela kuća.

Izraelsko-libanonska razmjena vatre u kojoj su ubijena dva libanonska vojnika, libanonski novinar te izraelski časnik, najveće je nasilje na granici od rata 2006., koji je Izrael vodio protiv libanonskog pokreta Hezbollah. 'Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost zbog današnjeg izgreda na Plavoj liniji koji je izazvao žrtve na objema stranama', kazao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Ilustracija Nema mira Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..."

'Vijeće poziva sve strane na krajnju suzdržanost i na poštivanje obveza iz rezolucije 1701', pročitao je Čurkin koji ovog mjeseca predsjeda Vijećem. Rezolucija 1701 prekinula je izraelski rat protiv Hezbollaha, no dvije su strane tehnički još u ratu. Libanonci i Izraelci različito su opisali okolnosti izgreda, a UN-ove mirovne snage trebaju provesti istragu te objaviti zaključak.

Sjedinjene Države pozvale su u utorak Izrael i Libanon da pokažu 'maksimalnu suzdržanost' te izrazile 'krajnju zabrinutost zbog nasilja', rekao je u Washingtonu glasnogovornik State Depratmenta Philip Crowley. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene