Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčenje u susjedstvu

PANIKA MEĐU RODITELJIMA Vrtić u zatvoren zbog olova u zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod jednog je djeteta navodno već pronađena veća količina olova u krvi što može imati posljednice po zdravlje.

Zbog previsokog sadržaja olova u zemlji na kojoj su se igrala djeca u ponedjeljak je do daljnjega zatvoren dječji vrtić "Hiša" u ljubljanskom kvartu Rožna dolina, što je izazvalo ogorčenje roditelja, ali i zaposlenih jer se tvrdi da u Sloveniji ne postoji propis koji bi određivao obvezno testiranje površina na kojima se igraju djeca.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije

Televizijska postaja POP-TV objavila je da količina olova na terenima za igranje djece u vrtiću "Hiša" četiri puta prelazi zakonom dopuštenu.

Općina Ljubljana kao jedna od bogatijih u Sloveniji na svoju je inicijativu platila laboratorij koji je testirao tlo u vrtiću te najavila da će to učiniti u još tridesetak vrtića koliko ih je u slovenskoj metropoli, što si manje sredine ne mogu dopustiti.

Sarajevo: Povećao se broj otrovane djece

Navodno je u spomenutom vrtiću koji je bio prvi na redu za to testiranje paniku među roditeljima izazvala neprovjerena informacija da je u krvi jednog malog polaznika analizom u krvi pronađeno olovo u takvoj količini koja može trajnu ugroziti zdravlje i oštetiti unutarnje organe, te da je u ponedjeljak objavljena analiza napravljena prije sedam mjeseci.

Roditelje mališana na sastanku u vrtiću pokušavali su smiriti stručnjaci iz nacionalnog instituta za zdravlje govoreći da stanje nije alarmantno.

Podrijetlo zemlje koja se nalazi na terenima za igru djece još nije poznato, ne zna se jeli možda donesena iz nekih drugih krajeva u zemlji, gdje zbog rudarstva i topioničarstva u prošlom stoljeću, ali i ranije, postoje jaki tragovi olova i drugih teških metala u zemlji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene