Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija u šoku

Vrhovni sud poništio presudu za ubojstvo djevojčice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu kojom su 35-godišnji Mališa Jevtović i njegova ljubavnica, 30-godišnja Ana Filipović osuđeni na 40, odnosno 37 godina zatvora zbog ubojstva Anine trogodišnje kćeri Katarine.

Vrhovni sud predmet je vratio na ponovno suđenje. Okružni sud u Beogradu mora ponovo utvrditi jesu li Katarinu seksualno zlostavljali majka i njezin ljubavnik i tko joj je nanio više od 50 smrtonosnih ozljeda po tijelu. Za ubojstvo trogodišnje Katarine Janković Okružni sud u Beogradu osudio je 9. svibnja 2007. godine njezinog očuha Mališu na 40 godina, a majku Anu na 37 godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu. Vrhovni sud Srbije je u obrazloženju odluke naveo da je presuda donesena uz povrijede odredaba krivičnog postupka, jer su izreka i razlozi presude nerazumljivi, nejasni i u nekim dijelovima proturječni.

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu

’U izreci i razlozima presude nisu navedene odlučne činjenice kojima sud utvrđuje postojanje umišljaja u postupanju optuženih, koje je nužno za bilo koji propisani oblik teškog ili kvalificiranog ubojstva’, navedeno je u priopćenju, prenosi Press Online. ’Vrhovni sud je ocijenio i da je povrijeđeno pravo na obranu okrivljenih, jer presuda ne sadrži razloge zbog kojih je sud odbio dokazne prijedloge stranaka, prije svega obrane’, ističe se u obrazloženju. Istom odlukom Vrhovni sud je produžio pritvor Mališi Jevtoviću i Ani Filipović.

>> Zbog smrti Baby P netko će morati biti kažnjen

Odvjetnik Miroslav Ramić, branitelj Ane Filipović, potvrdio je jučer informaciju kako je presuda ukinuta i najavio da će na sljedećem suđenju dokazati da je i Katarinina majka žrtva ove obiteljske drame. Roditelji Ane Filipović su zbog pritiska javnosti prodali stan u centru Beograda i sada žive u Krčedinu. ’Ana Filipović je medijski osuđena prije izricanja presude. Njezini prijatelji i poznanici su podvrgnuti medijskom linču, zbog čega je i ona dodatno bila obeshrabrena ispričati kroz kakav je pakao prošla’, rekao je poznanik obitelji Filipović.

>> Slučaj Baby P: Milijun ljudi traži otkaze socijalnih radnika

Slavko Makaji, branitelj Mališe Jevtovića, ponovio je da nije dokazana krivnja njegova klijenta te da je istraga vođena pogrešno. ’Nijednim dokazom nije utvrđeno da je moj branjenik odgovoran za smrt djevojčice. To je isključeno vještačenjem bioloških tragova, ali i mišljenjem psihologa i neuropsihijatara koji su istakli za oboje okrivljenih da su psihički normalne osobe’, kaže Slavko Makaji. Sudac Siniša Sofrenović rekao je na kraju suđenja da su ljubavnici krivi za ovaj zločin.

>> Izmučen na smrt sa samo godinu i pol dana

’Danas bi Katarina imala gotovo pet godina, točnije 59 mjeseci, još točnije 1.783 dana. Kako protumačiti više od 50 ozljeda na tijelu djeteta, od kojih su povrijede trbušnih organa dovele do smrtnog ishoda? Ozlijede po glavi, tijelu, ručicama i nožicama, spolnim organima, nanesenih rukom, nogom, prstima, čak i spolnim organom’, istakao je sudac Sofrenović.

Početak suđenja obilježile su međusobne optužbe Mališe Jevtovića i Ane Filipović. U igri prebacivanja krivice koja se dva dana vodila u sudnici, jedina stvar oko koje se dvoje bivših ljubavnika složilo jest da je Katarina bjesomučno udarana i seksualno zlostavljana. I ostali dijelovi iskaza okrivljenih u dobroj mjeri su se poklapali, ali su i Mališa i Ana za nasilje nad Katarinom optuživali jedno drugo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene