Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhovni sud Kalifornije ukinuo zabranu istospolnih brakova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Kalifornije u četvrtak je proglasio neustavnim državni zakon o zabrani istospolnih brakova, što su pokreti za prava homoseksulaca pozdravili kao svoju veliku pobjedu.

Sud je u pravorijeku utvrdio kako "pravo na stvaranje obiteljskih odnosa" pripada svim građanima Kalifornije, bez obzira na spolnu orijentaciju.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

Zabranu istospolnih brakova izglasali su kalifornijski birači 2000. godine, a pred sudom su je osporavali aktivisti za prava homoseksualaca i grad San Francisco, koji ima najbrojniju homoseksualnu zajednicu među velikim američkim gradovima.

Kalifornijski Kongres dva puta je donosio zakone o legalizaciji istospolnih brakova, ali ih je guverner Arnold Schwarzenegger zaustavljao vetom, govoreći da o tom pitanju treba odlučiti sud.

Sedam sudaca Vrhovnog suda Kalifornije, u četvrtak je preglasavanjem 4-3 odlučilo u korist tužitelja koji su tvrdili da je zakon iz 2000. godine diskriminacijski.

Pristaše istospolnih brakova ispred suda su radosno dočekali odluku koja će im omogućiti ista prava na brak kao i heteroseksualnim parovima.

Pravorijek Vrhovnog suda otvara put Kaliforniji da postane druga američka savezna država, nakon Massachussettsa, koja dopušta istospolne brakove.

Očekuje se da će odluka Kalifornije, kao najmnogoljudnije američke savezne države s 36,5 milijuna stanovnika, oživjeti raspravu o istospolnim brakovima na nacionalonoj razini, ocijenili su homoseksualni aktivisti i pravni stručnjaci.

Vrhovni sud Kalifornije ima historijat donošenja važnih odluka koje su kasnije nacionalno prihvaćene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene