Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vojvodina: Razbijeni prozori na Hrvatskom domu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva su prozora na Hrvatskom domu u Novom Slankamenu razbijena tijekom noći između utorka i srijede, no predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) to smatra izoliranim incidentom.

Tajnik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva "Stjepan Radić" Ivan Gregurić u srijedu je priopćio da je to drugi napad na Hrvatski dom u posljednja tri mjeseca, te da je slučaj prijavio policiji koja traga za počiniteljima.

Pročitajte i ovo Željko Vukasović, zaštićeni najmoprimac Nitko mu ništa ne može UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Živi u prizemlju, a kiša mu pada po glavi. Za sve je kriv jedan čovjek: "Prvo je vještaku, a zatim i sucu pozlilo na očevidu" Slika nije dostupna Vukovar: Vratili se učenici koji su napustili dom

Događaj je osudila Demokratska zajednica Hrvata koja u priopćenju ističe kako takve provokacije znače "ozbiljnu prijetnju za nastavak suživota građana na ovim prostorima".

"Ponovno se na sceni bude retrogradni pojedinci i skupine koji bi nas vratili u prošla vremena, kao da im nije bilo dosta izolacije", navodi se u priopćenju DZH.

Zastupnik i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić kaže da događaj u Novom Slankamenu ne bi trebalo dramatizirati, ali da bi događaji mogli izmaknuti kontroli ako "padne srbijanska vlada i nastupi bezvlašće u Srbiji".

Povoda za takvo stajalište on nalazi u današnjim događajima u srbijanskoj skupštini koja je pred raspuštanjem zbog odluke Demokratske stranke Srbije (DSS) da podrži rezoluciju Srpske radikalne stranke (SRS) koja bi na dulje zaustavila započeti proces europskih integracija u Srbiji.

"Ulazimo u razdoblje još veće neizvjesnosti, jer malo tko može prognozirati hoće li DSS i SRS formirati novu vladu Srbije ili su pred nama izvanredni parlamentarni izbori", izjavio je za Hinu predsjednik DSHV-a.

U ozračju društvene i političke napetosti manjine su, po Kuntićevu mišljenju, česta meta napada ekstremista, a Hrvati su među prvima na listi.

U tom kontekstu, dodao je on, važno je i kada će Hrvatska priznati neovisnost Kosova, jer bi to moglo potaknuti ozbiljnije incidente uperene protiv hrvatske manjine u Srbiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene