Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U blizini Korejskog poluotoka odvijaju se dvije vojne vježbe, Amerikanaca i Japanaca te Rusije i Kine, što samo još više pojačava tenzije koje u tom dijelu svijeta izazivaju nuklearni pokusi Sjeverne Koreje.


Američka vojska u ponedjeljak je poslala supersonične bombardere B-1B i borbene avione F-35 u vježbe bombardiranja koje zajedno s Južnom Korejom izvodi iznad Korejskog poluotoka, pokazujući silu koju ima pred Sjevernom Korejom, priopćilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, a prenosi Reuters.

"Bombarderi su poletjeli iz Guama, borbeni avioni iz Japana, a njima su se u vježbi pridružilo šest južnokorejskih borbenih aviona", naveo je neimenovani dužnosnik iz Seula.

Istovremeno, pomorske vojne vježbe blizu obala Sjeverne Koreje počele su danas Kina i Rusija, i to uoči početka Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, navodi Reuters.

Navodi se kako je kineska državna agencija Xinhua objavila kako će se zajedničke pomorske vježbe odvijati između Zaljeva Petra Velikog, u neposrednoj blizini ruske dalekoistočne luke Vladivostok i nedaleko od rusko-sjevernokorejske granice te južnog dijela Ohotskog mora, u području sjeverno od obala Japana.

Ovo je drugi dio kinesko-ruskih pomorskih vježbi ove godine, a prvi se održao na Baltičkom moru u srpnju.

Sjeverna Koreja prošlog petka lansirala je raketu koja je preletjela Japan, drugu u posljednja tri tjedna. Prije toga, početkom rujna izvela je šestu i do sada najsnažniju nuklearnu probu.

Vezani članci Ruska svakodnevica Ljudi se zgražaju, a njima je to svakodnevica: Čovjek se navikne na baš sve, pa tako i na život u Rusiji Ruski zrakoplovi (Foto: AFP) Rusija spremna za najveću vojnu vježbu u povijesti; NATO: "Ovo je proba za sukob velikog opsega"