Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Približno 13,5 milijuna Australaca glasovalo je danas na parlamentarnim izborima, a prvi službeni rezultati najavljuju pobjedu laburista i Kevina Rudda te poraz dosadašnjega premijera Johna Howarda i završetak jedanaestogodišnje vladavine konzervativaca.


Prema prvim službenim rezultatima, koje je priopćila izborna komisija nakon prebrojavanja 17 posto glasačkih listića, Kevin Ruud je u vodstvu s 53 posto glasova, slijedi John Howard s 47.

Vezani članci Slika nije dostupna Tila Tequila doživjela toples svemirski orgazam uživo kod Howarda Sterna! Slika nije dostupna Adrianne Curry doživjela orgazam uživo!

Ti nepotpunu rezultati potvrđuju prve izlazne ankete, koje su
provedene na uzorku od 2700 glasača s 31 birališta, a koje su isto pokazivale da Rudd vodi s 53 posto.

Izbori su počeli u 8 sati po mjesnom vremenu (23 sata u petak navečer po srednjoeuropskom), a završili u subotu u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu na istoku zemlje, odnosno u 11 sati po srednjoeuropskom na zapadu zemlje.

Da bi ostvarili izbornu pobjedu i dobili većinu od 150 zastupničkih mjesta u parlamentu, laburisti moraju imati 16 mjesta više od 59 koliko su osvojili na izborima 2004.

U petak, uoči otvaranja izbora, ankete su najavljivale Howardov poraz.

"Howardu treba čudo", bio je naslov članka koji je u petak objavio Sydney Morning Herald, a koji je objavio anketu instituta Nielsen koja je predviđala da će koznervativci osvojiti 47 posto, a laburisti 53 posto glasova.

Howard (68) je cijelu godinu zaostajao u istraživanjima javnog
mišljenja koja su predviđala veliku pobjedu laburista.

Howard je vjeran saveznik Sjedinjenih Država i želi zadržati
australske snage u Iraku. Glasačima je obećao smanjenje poreza od 29 milijarda američkih dolara, ali malo novog u politici.

Rudd se zauzima za povlačenje borbenih postrojba iz Iraka i
potpisivanje Protokola iz Kyota, što znači udaljavanje od Washingtona. 

Od bivšeg diplomata koji govori kineski očekuje se uspostava tješnjih veza s Kinom i drugim azijskim zemljama.