Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pjevala vojnicima nakon pokolja

Vlasti s interneta izbrisale spornu fotografiju prve dame!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineske vlasti brzopotezno su s interneta izbrisale fotografiju koja otkriva drugu stranu prve dame Kine. Peng Lijuan predstavljaju kao veliku humanitarku, a na spornoj fotografiji Peng pjeva kineskim vojnicima nakon pokolja na trgu Tijananmen 1989.

Kineska prva dama pjeva vojnicima. Navodno, neposredno nakon gušenja studentske pobune, koja je okončana pogibijom više tisuća ljudi. Povezivanje Peng Lijuan s masakrom na Tijananmenu u suprotnosti je sa slikom koja se posljednjih tjedana servira o prvoj dami, a u kojoj je naglasak na njezinoj ljepoti i šarmu.

Pročitajte i ovo Stari vojnici - 3 Problem dezerterstva Ukrajina ima jednu od najstarijih vojski u modernoj povijesti: Stariji stali na prvu crtu kako bi zaštitili svoje sinove Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje

'Fotografija ostavlja negativan dojam, više na međunarodnoj nego domaćoj sceni. Što će Peng Lijuan biti popularnija, privlačit će više pozornosti, a to znači da će je puno detaljnije proučavati', kazao je Joseph Cheng, politički analitičar.

>> Pjevačka zvijezda: Kineska prva dama poznatija od supruga

Svjesni su toga i kineski cenzori, koji su spornu fotografiju vrlo brzo uklonili s interneta. No, i tjedan dana bilo je dovoljno da se strani mediji raspišu o drugoj strani Peng Lijuan, koja u domovini uživa golemu popularnost.

'Ovo će vjerojatno potaknuti puno značajnije pitanje, a to je - je li Xi Jinping, njezin suprug, uistinu vođa reformator. Prošlo je nekoliko mjeseci otkako je preuzeo čelno mjesto u zemlji i zasad nema naznaka da ga zanimaju ozbiljne političke promjene', kazao je Cheng.

Peng Lijuan trebala je biti jedan od simbola tih promjena. Prva je supruga kineskog predsjednika koja se s njim pojavljuje u javnosti, s ciljem prikazivanja predsjednika kao humanog i pristupačnog državnika. Za tu zadaću Peng se pripremala godinama.

Odrekla se pjevačke karijere i posvetila humanitarnom radu. Za spornu fotografiju većina Kineza nikad neće doznati. Za to će se pobrinuti cenzori. Činjenica da oni brinu o imidžu kineske elite dokazuje da se s novim predsjednikom mijenja samo površinska slika Kine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene