Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O srušenom zrakoplovu

Nakon Putinove izjave o ''protumjerama koje će svi zapaziti'' nazvao ga izraelski premijer s nekoliko ponuda

Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je kazao da je rušenje ruskog vojnog zrakoplova u blizini Sirije rezultat niza tragičnih i nesretnih okolnosti. U utorak poslijepodne Putina je nazvao izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je izrazio svoje željenje i ponudio nekoliko usluga Rusiji.

Rusko ministarstvo obrane je ranije u utorak potvrdilo da je zrakoplov srušila sirijska protuzračna obrana, ali da je za incident indirektno odgovoran Izrael, obrazloživši da su izraelski zrakoplovi koji su djelovali u blizini doveli ruski zrakoplov u opasnost.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Izrael napao Libanon na jugu Libanona Izrael gađao selo i ubio Hezbolahova zapovjednika

Putin je svojim izjavama ublažio kritike Rusije na račun Izraela, iako je dodao da Rusija mora pomnije utvrditi što se desilo.

"U ovom se slučaju najvjerojatnije radi o nizu tragičnih, nesretnih okolnosti, jer izraelski zrakoplov nije oborio naš zrakoplov. No, svakako moramo najozbiljnije utvrditi što se dogodilo", kazao je Putin.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na taj incident, tj. hoće li biti mjera odmazde, Putin je kazao da će se poduzeti mjere koje će još više jamčiti sigurnost ruskog vojnog osoblja i i objekata u Siriji.

"Biti će to mjere koje će svi zapaziti", kazao je Putin.

Izrael je u utorak izrazio žaljenje zbog pogibije petnaestero članova posade ruskog vojnog zrakoplova koji je greškom srušila sirijska protuzračna obrana ciljajući izraelske zrakoplove, ali krivnju prebacuje na sirijski režim i njegove saveznike.

Izraelska vojska je također u priopćenju zanijekala da su se njezini zrakoplovi, koji su tada bili u akciji u Siriji, poslužili ruskim zrakoplovom kao štitom kako bi izbjegli sirijsku vatru, kako tvrde ruski dužnosnici.

U priopćenju koje je prva javna reakcija Izraela na taj događaj koji se dogodio u ponedjeljak navečer, izraelska vojska tvrdi da su njezini zrakoplovi napali sirijsku vojnu metu odakle se isporučivalo sustave za proizvodnju snajperskih puški šijitskom Hezbolahu u Libanonu iza kojeg stoji Iran.

"Izrael smatra da je Asadov režim, čija je vojska srušila ruski zrakoplov, u cijelosti odgovoran za taj incident", priopćila je izraelska vojska.

Umirovljeni francuski general Jean-Paul Palomeros, bivši zapovjednik glavnog stožera francuskog ratnog zrakoplovstva, kazao je za France Presse kako smatra da je za pad ruskog zrakoplova kriva pogreška u komunikaciji između dvoje saveznika i ne vjeruje da se izraelski zrakoplov "zakamuflirao" u njegov radarski signal kako je ranije objavila Moskva. 

Netanyahu rekao Putinu da je Sirija odgovorna za rušenje ruskog zrakoplova

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u utorak u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kazao da je za rušenje ruskog zrakoplova odgovorna Sirija te je ujedno izrazio tugu zbog pogibije ruskih vojnika.

"Premijer Netanyahu je izrazio tugu zbog pogibije ruskih vojnika i kazao da je za rušenje zrakoplova odgovorna Sirija", priopćio je premijerov ured.

Netanyahu je, glede Sirije, također naglasio važnost kontinuirane izraelsko-ruske suradnje po pitanju sigurnosti i podsjetio da je ta suradnja u protekle tri godine spriječila mnoge gubitke na obje strane.

Premijer je ponudio da u Moskvu otputuje zapovjednik izraelskog ratnog zrakoplovstva i predoči rezultate istrage o tom incidentu. Netanyahu je ponovio da se Izrael protivi iranskoj vojnoj nazočnosti u Siriji te da je odlučan u sprečavanju transfera libanonskoj šijitskoj skupini Hezbolah.

O rušenju ruskog zrakoplova se oglasio i američki državni tajnik Mike Pompeo i kazao da se radi o "nesretnom" incidentu i podsjetniku da je potrebno pronaći "trajno, miroljubivo, političko rješenje stanja u Siriji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene