Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moramo početi raditi na vraćanju Krima Rusiji'

Putin prvi put otkrio detalje o donošenju povijesne odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je donio odluku o aneksiji Krima na noćnom sastanku u Kremlju nakon što je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut s vlasti u veljači 2014.

"Kada smo se udaljili, svima sam rekao: Moramo početi raditi na vraćanju Krima Rusiji", rekao je je Putin u najavi za dokumentarni film o toj temi koji je napravila Ruska državna televizija.

Pročitajte i ovo Vitaly Brizhaty Putinov mini grad Bivši tjelohranitelj opisao jednu od Putinovih palača i paranoju ruskog predsjednika: "Na privatnim plažama plivaju naoružani ronioci tražeći atentatore" Prisega vjernosti Rusiji - 5 smrt šefa Wagnera Lukašenko upozorio Prigožina, ovaj nije odustao: "Želim umrijeti kao heroj"

To je prvi put da je Putin otkrio detalje o donošenju odluke Kremlja o Krimu. On je rekao da se sastanak sigurnosnih dužnosnika održao u noći s 22. na 23. veljače prošle godine.

Krimsku proukrajinsku vladu zamijenila je proruska vlada četiri dana kasnije nakon što su vojnici bez oznaka - za koje je kasnije potvrđeno da su bili ruski - zauzeli vladine zgrade na tom crnomorskom poluotoku.

Moskva je proglasila tu regiju dijelom Rusije dva dana nakon referenduma održanog 16. ožujka na kojemu se, kako je priopćila, 98 posto građana izjasnilo za ujedinjenje s Rusijom. Ukrajina i njezine zapadne saveznice nisu priznale aneksiju Krima.

'Putin je karcinom koji se mora odstraniti'

Putin je kasnije rekao da će Krim zauvijek ostati dijelom Rusije.

U traileru, objavljenom u ponedjeljak, Putin također kaže da je tijekom tog sastanka dogovorio operaciju spašavanja Janukoviča tako da ga se dovede u Rusiju "kopnenim, morskim i zračnim" putem.

Janukovič je pobjegao iz Kijeva u istočne gradove Harkiv i Doneck 22. veljače. Kasnije je rekao da je uspio doći u Rusiju preko Krima.

Zasad nije poznato kada će dokumentarac biti prikazan, a u najavi je samo rečeno da će to biti "uskoro". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene