Ruski predsjednik Putin našao se u društvu s papom Franjom, Edwardom Snowdenom i Malalom Yousafzai.


Ruski predsjednik Vladimir Putin među nominiranima je za Nobelovu nagradu za mir 2014. godine, ali sukob u Ukrajini također će se vrlo vjerojatno naći na dnevnom redu odbora za nagradu, kao i sukobi prosvjednika i vladinih snaga na Tajlandu i Venezueli, javlja Reuters.

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo je dobro nakon operacije slijepog crijeva Katedrala Notre-Dame (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP) Pogledajte jezivu i sablasnu unutrašnjost crkve Notre-Dame nakon požara

Rekordnih 278 kandidata, uključujući i 47 organizacija, nomirano je za nagradu, izvijestio je direktor norveškog instituta Nobel, Geir Lundestad i dodao kako zaprimaju sve više nominacija od osoba iz zemalja iz kojih prije nije bilo nominacija.

Uz Putina, među nominiranima su papa Franjo i zviždač Edward Snowden, kao i pakistanska tinejdžerica Malala Yousafzai koju su talibani pokušali ubiti zbog njezine borbe za pravo na obrazovanje. Među kandidatima je i nekoliko ruskih disidenata koji su progovorili o ljudkim pravima.

Talibani radosni jer Malala nije dobila Nobela za mir

Ljudi diljem svijeta imaju pravo predlagati kandidate za Nobela, uključujući bilo kojeg člana bilo koje nacionalne skupštine, a mnogi svoj odabir objave javno.

Odbor je suzio popis kandidata na 25 do 40 ljudi, a do kraja travnja na njemu će ostati desetak kandidata.

Pobjednik će biti izabran drugi petak u listopadu, a nagrada će biti dodijeljena 10. prosinca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook