Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javno štovanje

FOTO/VIDEO Tijelo Benedikta XVI. izloženo u bazilici sv. Petra: Poznato gdje će biti pokopan

Papa Benedikt XVI. - 5
Papa Benedikt XVI. - 5 Afp
Aktualno Galerija Papa Benedikt XVI. - 5 Papa Benedikt XVI. - 5 Foto: Afp Papa Benedikt XVI. - 4 Papa Benedikt XVI. - 4 Foto: Afp Papa Benedikt XVI. - 3 Papa Benedikt XVI. - 3 Foto: Afp Papa Benedikt XVI. - 2 Papa Benedikt XVI. - 2 Foto: Afp +0 Papa Benedikt XVI. - 1 Galerija 1/5 >>
Vjernici od ponedjeljka ujutro mogu odavati počast papi emeritusu Benediktu XVI., čije je tijelo položeno u bazilici svetog Petra.

Tijelo pape emeritusa Benedikta XVI. izloženo je u vatikanskoj bazilici svetog Petra za javno štovanje.

Privatni posjeti kardinala i osoba blisko povezanih s Ratzingerom započeli su 1. siječnja, a papa Franjo bio je prvi koji je iskazao štovanje pokojniku 31. prosinca, ubrzo nakon njegova preminuća, potvrdio je ravnatelj Tiskovnog ureda Matteo Bruni.  

Pokojni papa u miru Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici svojeg prethodnika Ivana Pavla II., rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni. 

Njegovo posljednje počivalište bit će u kripti bazilike sv. Petra, rekao je. Tijelo će biti preneseno onamo u četvrtak. Prije toga, papa Franjo služit će misu za Benedikta ispred bazilike u nazočnosti desetaka tisuća vjernika.

Papa Ivan Pavao II. bio je pokopan u kripti nakon svoje smrti 2005. Nekoliko godina poslije njegovi posmrtni ostaci preneseni su pored Michelangelove skulpture Pieta u bazilici sv. Petra pa je njegov grob u kripti prazan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2011. godine VELIKA FOTOGALERIJA Prisjetite se posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj: Družio se s mladima, na hipodromu okupio gotovo pola milijuna ljudi

Vrata bazilike u ponedjeljak su otvorena za javnost od 9 do 19 sati, a u utorak i srijedu od 7 do 19 sati. Ulaz je slobodan i ne zahtijeva rezervaciju ulaznica, objavio je Vatikan.

Papa Franjo predvodit će pogreb prvog njemačkog pape u suvremenoj povijesti u četvrtak ujutro.

Tijelo pape u miru prevezeno je u zoru iz kapelice samostana Mater Ecclesiae u baziliku sv. Petra, najveću katoličku crkvu na svijetu koja može primiti desetke tisuća vjernika.

Remek-djelo arhitekture, spoj renesanse i baroka, bazilika je završena 1626. i jedno je od najsvetijih mjesta kršćanstva jer je u njoj i grobnica sv. Petra, prvog biskupa Rima kojega su naslijedili drugi pape.

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI. - 1 U VATIKANU Preminuo bivši papa Benedikt XVI., mjesecima je teško govorio i bio fizički slab

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI - 5 PRIPREME ZA SPROVOD U Vatikanu izloženo tijelo bivšeg pape Benedikta 16.: Građani mu do četvrtka mogu odati počast

Papa u miru Benedikt XVI. umro je u subotu ujutro u dobi od 95 godina nakon što je Vatikan u srijedu objavio da mu se zdravlje pogoršalo, a papa Franjo pozvao katolike da mole za njega.

"Gospodine, volim te", bile su posljednje riječi Benedikta XVI., izgovorene na talijanskom jeziku u prisutnosti medicinske sestre uoči smrti, rekao je njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DUBOKO OŽALOŠĆENI U Vatikan pristižu poruke sućuti u povodu smrti Benedikta XVI.: "Katolička crkva ostala je bez velikog duhovnog čovjeka"

Pročitajte i ovo Papa Benedikt XVI - 4 OPRAŠTAJ Tople uspomene Hrvata na bivšeg papu: "U osobnim susretima bio je jednostavan, imao je smisla za humor"

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene