Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U VATIKANU

Preminuo bivši papa Benedikt XVI., mjesecima je teško govorio i bio fizički slab

Aktualno Galerija Papa Benedikt XVI. - 1 Papa Benedikt XVI. - 1 Foto: Profimedia Papa Benedikt XVI. - 2 Papa Benedikt XVI. - 2 Foto: Profimedia Papa Benedikt XVI. - 3 Papa Benedikt XVI. - 3 Foto: Profimedia Papa Benedikt XVI. - 4 Papa Benedikt XVI. - 4 Foto: Profimedia +0 Papa Benedikt XVI. - 5 Galerija 1/5 >>
U subotu u jutarnjim satima preminuo je bivši papa Benedikt XVI. Benedikt XVI. izabran je za papu 2005., a povukao se s dužnosti 2013. godine.

 

  • Preminuo bivši papa Benedikt XVI.

Tijek događanja pratite u nastavku:

Svjetski čelnici opraštaju se od bivšeg pape

13:04 Poljski predsjednik Andrzej Duda spomenuo je da je Benedikt bio "bliski suradnik Ivana Pavla II".

"Svijet je izgubio jednog od najvećih teologa 20. i 21. stoljeća, bliskog suradnika Ivana Pavla II", njegovog poljskog prethodnika u Vatikanu, napisao je na Twitteru Duda.

 

 

13:03 Benedikt XVI., priopćila je talijanska premijerka Giorgia Meloni, bio je "gigant vjere i razuma" te "velikan povijesti kojeg povijest nikada neće zaboraviti".

Dodala je da ona i njezina vlada dijele tugu sa Svetim Ocem Franjom i cijelom crkvenom zajednicom.

13:02 Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je "ožalošćen" zbog smrti pape emeritusa Benedikta XVI., "velikog teologa".

"Ožalošćen sam viješću o smrti pape emeritusa Benedikta XVI. Bio je veliki teolog, a njegov posjet Ujedinjenoj Kraljevini 2010. predstavljao je povijesni trenutak za katolike i nekatolike u našoj zemlji", rekao je Sunak, dok je Anglikanska crkva objavila da moli u spomen na bivšeg papu.

13:01 Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast Benediktu XVI. hvaleći njegove napore u stvaranju "bratskijeg svijeta".

"Moje su misli s katolicima u Francuskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom njegove svetosti Benedikta XVI. koji je dušom i inteligencijom radio na stvaranju bratskijeg svijeta", tvitao je francuski predsjednik.

12:45 Svjetski čelnici opraštaju se u subotu od bivšeg pape Benedikta XVI. koji je umro u 96. godini života u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu i izražavaju tugu zbog smrti "inteligentnog teologa" koji je zagovarao "bratskiji svijet".

Svijet je nagon smrti bivšeg pape Benedikta XVI. izgubio jednu "markantnu figuru" Katoličke Crkve, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz.

"Kao njemački papa, Benedikt XVI. je za mnoge, ne samo u njegovoj zemlji, bio poseban crkveni poglavar", napisao je Scholz na Twitteru, dodavši da je bio "inteligentan teolog" s "borbenom osobnošću".

I njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odao je počast Benediktu XVI., nazvavši pokojnog papu njemačkog porijekla posrednikom između religija.

"Jedinstvo kršćanstva i dijalog religija, kao i suživot religije i društva bili su mu posebno bliski. Tražio je dijalog sa Židovima i muslimanima kao i sa svim kršćanskim denominacijama diljem svijeta", napisao je Steinmeier u subotu.

12:30 Kad je papa Benedikt XVI. šokirao Katoličku Crkvu objavom da će odreći službe umjesto da vlada doživotno, obećao je da će živjeti u Vatikanu "skriven od svijeta".

Ispunio je samo pola obećanja. Nije ga se mnogo vidjelo, ali ga se svakako čulo.

Benedikt je pisao, davao intervjue i, svjesno ili ne, postao vodilja protivnicima pape Franje, koji su mu se suprotstavljali zbog doktrinalnih razloga ili jer se nisu htjeli odreći privilegija koje im je novi papa želio ukinuti.

12:30 Tijelo Benedikta XVI., koji je umro u subotu u dobi od 95 godina, bit će izloženo od ponedjeljka u bazilici svetog Petra kako bi vjernici mogli odati počast, objavio je Vatikan, dodajući da će se sprovod bivšeg pape održati 5. siječnja i da će ga predvoditi papa Franjo.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

11:04 Papa Benedikt XVI. početkom lipnja 2011. boravio je u dvodnevnom pastoralnom pohodu Hrvatskoj, pružio joj snažnu potporu ulasku u EU, družio se s mladima na Jelačićevu trgu i okupio gotovo pola milijuna ljudi na misi na hipodromu.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

11:00 Kada je 19. travnja 2005. njemački kardinal Joseph Ratzinger izabran za Papu, težak je križ preuzeo jer morao je obuti cipele svoga prethodnika, obožavanog komunikatora Ivana Pavla II., suočiti se s gubitkom vjere u 21. stoljeću te s nizom skandala, od financijskih do onih najpotresnijih, pedofilskih.

"Nakon velikog pape Ivana Pavla II., kardinali su izabrali mene, jednostavnog i poniznog radnika u Gospodinovu vinogradu", bile su riječi kojima je teolog Ratzinger, povučeni intelektuac, ljubitelj glazbe, pijanist, pozdravio konklavin izbor.

Od samog početka novog su poglavara Rimokatoličke crkve kritičari tukli iz svih raspoloživih oružja.

10:50 Umirovljeni papa Benedikt XVI., prvi koji se odrekao službe u nekoliko stoljeća, umro je u subotu u samostanu Majke Crkve u Vatikanu u 96. godini, objavio je vatikanski glasnogovornik.

"S tugom vas obavještavam da je papa emeritus Benedikt XVI umro danas u 9.34 sati u samostanu Majke Crkve u Vatikanu. Dodatne informacije ćemo objaviti što prije bude moguće", kazao je glasnogovornik u pisanoj izjavi.

Kad je njemački kardinal Joseph Ratzinger 19. travnja 2005. u četvrtom glasovanju izabran za 265. papu postao je prvi poglavar Katoličke crkve iz Njemačke nakon devet i pol stoljeća.

Joseph Ratzinger, koji je kao papa uzeo ime Benedikt XVI., rođen je 16. travnja 1927. u Marktlu u Bavarskoj. Otac mu je bio policijski časnik, a većinu svog djetinjstva Ratzinger je proveo u mjestu Traunsteinu gdje je pohađao gimnaziju.

Navodno ga je kao petogodišnjaka zadivila crvena oprava minhenskog nadbiskupa koji je posjetio njegov gradić, a tu sklonost prema finoj garderobi donio u Vatikan, vrativši u uporabu dio papinskih odjevnih obilježja iz prošlih stoljeća.

10:45 U subotu u jutarnjim satima preminuo je bivši papa, 95-godišnji Benedikt XVI.

"S boli vas obavještavamo da je papa emeritus, Benedikt XVI., preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu", izvijestili su iz Vatikana.

 

 

Podsjetimo, papa Franjo objavio je u srijedu da je umirovljeni papa Benedikt XVI. teško bolestan i pozvao na molitvu za 95-godišnjeg prethodnika, čije je odreknuće od papinske službe 2013. iz zdravstvenih razloga iznenadilo svijet.

Mjesecima se govorilo da je Benedikt fizički slab i da jedva govori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene