Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U odsutnosti

Vjekoslav Prebeg u Rusiji osuđen na 23 godine zatvora

Vjekoslav Prebeg - 4
Vjekoslav Prebeg - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vjekoslav Prebeg - 1 Vjekoslav Prebeg - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Prebeg - 2 Vjekoslav Prebeg - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vjekoslav Prebeg - 3 Vjekoslav Prebeg - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjekoslav Prebeg - 4 Galerija 1/4 >>
Ruski sud je osudio je hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega na 23 godine zatvora.

Ruski sud je u odsutnosti osudio hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega na 23 godine zatvora jer je, kako stoji u presudi, kao plaćenik ratovao na strani Ukrajine. Sudilo mu se u odsutnosti jer je, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen u rujnu 2022., te se vratio u Hrvatsku.

Prebeg je, zajedno s Britancima Johnom Hardingom i Andrewom Hillom te Šveđaninom Mathiasom Gustavssonom, proglašen krivim za plaćeništvo te "prolazak kroz obuku za terorističke aktivnosti". Još jedan Britanac, Dylan Healy, osuđen je za "sudjelovanje u plaćeništvu".

Pročitajte i ovo Milivoj Novak pacijenti sigurni Novi detalji s Rebra nakon napada hakera: "Nitko neće biti poslan doma. Nije došlo do curenja podataka pacijenata"

Tužiteljstvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, ali sud je izrekao dvije godine dužu kaznu, izvijestio je Kommersant.

"Nakon što su završili potrebnu obuku, sudjelovali su u oružanom sukobu kao plaćenici na strani ukrajinskih oružanih snaga na području Narodne Republike Doneck", tvrdi tužiteljstvo.

Pročitajte i ovo Ilustracija ukrao fotografije Lažni iznajmljivač nudi apartmane širom Hrvatske, Imoćanka se šokirala: "Policija kaže da ne može ništa"

Optužnica protiv Prebega i ostalih prvo je bila podignuta u samoproglašenoj, međunarodno nepriznatoj i proruskoj Narodnoj Republici Doneck, ali je slučaj nakon toga prihvatio sud u Rusiji. Prebeg, bivši pripadnik bojne Azov, zarobljen je kod Mariupolja, a oslobođen je u rujnu 2022. godine.

"Lijepo je vratiti se u Hrvatsku. Zadnjih pet mjeseci mi je bilo jako teško. Trenutno se osjećam dobro, ali ćemo napraviti neke pretrage za svaki slučaj", izjavio je nakon što je sletio u Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene