Za istarsko ulje, tartufe, boškarina znaju gurmani diljem svijeta. Među poznatim proizvodima je i istarski češnjak čiji se svaki proizvedeni režanj proda gotovo prije nego što je ubran.
Potražnja za istarskim češnjakom je tolika da telefon za rezervacije počinje zvoniti čim ga se stavi u zemlju.
"I nakon što se prodaju zadnje glavice stalno dolaze upiti, pitaju kad će se vaditi, koliko će ga biti, može li se naručiti", rekao je Nickol Udovičić, proizvođač istarskog češnjaka koji vrlo brzo ostane bez češnjaka kojeg je zasadio. Ovih dana Udovičić kreće u berbu, nada se da će ubrati oko pola tone. Cijena će mu, kaže, biti 10 eura po kilogramu.
Kad se sve zbroji i oduzme, u Istri se češnjaka proizvede tek oko 10 tona na godinu što je premalo s obzirom na potražnju.
Andrea Manzin je svoj istarski češnjak izvadio prije tjedan dana: "To što je najgore u poslu je da moramo odbijati ljude, koliko posadimo, posadimo i toliko prodamo. Ja ga prodajem za 13 eura po kilogramu i sve prodamo."
I na tržnici je jako tražen. Stranci ga kupuju i nose kući. A domaći će rado dati koji euro više za njega jer su svjesni da se pod njegovom etiketom prodaje svašta, zato treba biti pažljiv, kažu na tržnici. "U ukusu je razlika, on ima jedan specifičan i okus i miris i kad ga se čisti onda se prsti lijepe, po tome se raspoznaje. Ima i jači okus", rekla je prodavačica na tržnici Vanja.