Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pacijenti sigurni

Novi detalji s Rebra nakon napada hakera: "Nitko neće biti poslan doma. Nije došlo do curenja podataka pacijenata"

Bolnica Rebro još je jedna u niz institucija koju su napali hakeri. Iz KBC-a kažu kako nije došlo do curenja podataka pacijenata te da nitko neće biti poslan doma, ali sve se radi sporije nego inače.

Na meti hakera u četvrtak ujutro našao se Klinički bolnički centar Zagreb iz kojeg su priopćili da su zbog toga primorani isključiti sve sustave. 

Kako najveća hrvatska bolnica funkcionira nakon hakerskog napada i jesu li pacijenti zbrinuti javnost su informirali čelnici KBC-a Zagreb. 

"Sigurnost bolesnika nije ugrožena i to je najvažnije. Svi će obaviti preglede, printa se malo sporije, neke stvari se rade ručno. Najbitnije je da su svi hitni bolesnici u salama i da pacijenti nisu ugroženi. Sve funkcionira, malo teže, ali funkcionira", rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na promociji polaznika vojnih škola - 4 Hrvatskoj fali vojnika Milanović o uvođenju obaveznog vojnog roka: "To nije odluka za debatne klubove"

Kazao je da su zamolili Hitnu službu Zagreba da ih malo odtereti dok se problem ne riješi. 

Bolnički sustav trebao bi profunkcionirati vrlo brzo, stotinjak ljudi radi na njegovom oporavku od 3 sata ujutro, ali kada točno bi trebalo sve proraditi ne zna se kao ni što su uzroci napada. 

"Pogođeni smo svi, ali najbitnije je da hitna služba funkcionira. Nitko neće biti poslan doma što sustav ne radi, samo je sve malo sporije", rekao je Novak.

Ne sjeća se, kaže, da su do sada imali kibernetički napad.

"Kibernetički napadi se događaju svugdje. Ako mogu ući u Pentagon, mogu i kod nas. Strah o tome da se može dogoditi postoji već duže vrijeme. Nije bilo pitanje hoće li se dogoditi, već kad će se dogoditi", kazao je.

Dodao je kako nije došlo do curenja podataka i da informacije o pacijentima nisu ugrožene.

Pročitajte i ovo Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga Opreza nikad dosta Šef Čistoće o požaru na Jakuševcu: "Sakupljanje otpada je postao vrlo rizičan posao"

Kada sustav proradi, javnost će biti obaviještena, poručili su iz KBC-a te su odgovorili pacijentima koji su u strahu da su njihovi podaci s Rebra procurili van.

"Nakon forenzičke istrage i pregleda cjelokupnog informatičkog sustava izvjestit će se javnost o svim saznanjima vezanima uz kibernetički sustav jer nam je sigurnost i zaštita zdravlja pacijenata od neizmjerne važnosti.", poručili su iz KBC-a.

Hakerski napad na bolnicu izveden je dan nakon što su hakeri u srijedu popodne izveli DDoS napad na nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza koje su proradile oko 20 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene