Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Više od 45 milijuna glasova za sedam 'novih' svjetskih čuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 45 milijuna osoba glasovalo je dosad na Internetu odabirući sedam "novih" svjetskih čuda među 21 zdanjem ili spomenikom odabranima za finale, objavili su u ponedjeljak organizatori tog natjecanja.

Operaciju je pokrenuo Švicarac Bernard Weber nakon što su talibani 2001. uništili divovske bude u afganistanskom Bamiyanu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 32 primjerka Ferrari FXX K već rasprodan. Cijena - 2,5 milijuna Eura Slika nije dostupna Najpopularniji papa Ovo su čuda pape Ivana Pavla II.!

Organizatori žele izazvati u svijetu podršku kulturnom naslijeđu zajedničkom za čovječanstvo obnavljajući popularnost sedam svjetskih čula antike, oko 200. prije Isusa Krista u području Mediterana i Bliskog istoka.

Inicijativi "je cilj stvoriti globalno pamćenje po prvi put: sedam
simbola globalnog jedinstva, sedam simbola podijeljenog globalnog naslijeđa", objasnila je glasnogovornica "New7Wonders" Tia Viering.

"Ako cijenite kulturu nekog drugog, zaista je teško ratovati s njim", kazala je ona.

Glasovi Internetom ili sms-om dolaze s četiri strane svijeta,
oduševljeno je primijetila Viering, ustvrdivši da mnogi ne odražavaju nikakav šovinizam. Natjecanje završava 7. srpnja kad se rezultati objave u Lisabonu.

Prema najnovijim rezultatima glasovanja vodi 10 znamenitosti: Akropola u Ateni, nekadašnji grad Maja Chichen-Itza u Meksiku, Koloseum u Rimu, Eiffelov toranj u Parizu, Kineski zid, ruševine Inka Machu Picchu u Peruu, Petra u Jordanu, skulpture s Uskršnjih otoka, Stonehenge u V. Britaniji te mauzolej Taj Mahal u Indiji.

U uži izbor ušla je 21 znamenitost u siječnju 2006. (od 77), a odabir su izvršili ugledni arhitekti i bivši glavni direktor UNESCO-a Federico Mayor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene