Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 400 sjevernokorejskih izbjeglica zadržanih u tajlandskom Uredu za imigrante počelo je u srijedu ujutro štrajk glađu, tražeći da im se omogući nastavak puta u Južnu Koreju, izvijestili su u srijedu tajlandska policija i grupe za ljudska prava.


Stotinu muškaraca i 314 žena iz Sjeverne Koreje smješteno je prije tri mjeseca u imigracijski centar u glavnome gradu Tajlanda Bangkoku. 

Vezani članci Marina Škrabalo Pokrenut fond hitne podrške za više od stotinu izbjeglica u Hrvatskoj: "Cilj je prikupiti 120.000 kuna" Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 7 Dok napetosti na tursko-grčkoj granici rastu, EU razmatra opciju udomljavanja djece migranata

Ondje čekaju da ih se pusti da otputuju u Južnu Koreju, rekao je dužnosnik južnokorejske skupine koja pomaže sjevenokorejskimizbjeglicama Lee Ho-taeg.

Stanovnici Sjeverne Koreje na svom putu prema Južnoj Koreji, obično stižu u Tajland, gdje ostaju oko tri mjeseca, a zatim im se dopušta da nastave put prema Južnoj Koreji.

Dužnosnik tajlandske službe za imigrante rekao je prebjezima da će im biti omogućen nastavak puta prema Južnoj Koreji čim prekinu štrajk glađu, no izbjeglice najprije žele vidjeti zrakoplovne karte, nakon tvrde da će prestati štrajkati.