Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner američke savezne države Virginije Robert McDonnell u petak navečer je odbio pomilovati 41-godišnju Teresu Lewis, pa bi ona u četvrtak trebala postati prva žena pogubljena u toj državi od 1912.


'Ne nalazim jake razloge da se odgodi presuda koju je izrekao sud. Teresa Lewis je priznala da je počinila gnjusne zločine', rekao je McDonnell. Lewis je s dvojicom suučesnika dogovorila ubojstvo svoga supruga Juliana i pastorka Charlesa 2002. godine, kako bi se domogla njihovih životnih osiguranja.

Suučesnici, kojima je Lewis kupila pištolje i ostavila im otključana vrata kamp-prikolice u Danvilleu gdje je njezina obitelj živjela, osuđeni su na doživotni zatvor. Jedan od njih, Matthew Shallenberger, bio je ljubavnik Terese Lewis. Njezino pogubljenje treba biti izvršeno u četvrtak u komori smrti Virginije, u zatvoru kraj Richmonda, smrtonosnom injekcijom a može ga zaustaviti Vrhovni sud SAD, koji još razmatra zahtjev za pomilovanje.

Vezani članci Brad Falchuk (Foto: Profimedia) Zaveo poznatu holivudsku plavušu: Suprug slavne oskarovke mamio uzdahe isklesanim torzom Slika nije dostupna SAD: Izvršeno pogubljenje mentalno zaostale žene

Pristaše Lewis i protivnici smrtne kazne, kazali su kako ona ne zaslužuje pogubljenje jer je utvrđeno da joj je inteligencija na granici mentalne retardacije i da je bila manipulirana od puno inteligentnijih suučesnika. Od povratka smrtne kazne u SAD-u 1976., pogubljeno je 11 žena, a posljednja je bila Frances Newton 2005. u Teksasu, osuđene zbog ubojstva supruga i dvoje djece.

Od godine 1900. u SAD-u je pogubljeno 50 žena, a smrtna kazna je posljednji put izvršena nad ženom u Virginiji 1912. godine, kada je na električnoj stolici skončala 17-godišnja Virginia Christian, osuđena zbog ubojstva svoje poslodavke. (Hina)