Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner američke savezne države Virginije Robert McDonnell u petak navečer je odbio pomilovati 41-godišnju Teresu Lewis, pa bi ona u četvrtak trebala postati prva žena pogubljena u toj državi od 1912.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne nalazim jake razloge da se odgodi presuda koju je izrekao sud. Teresa Lewis je priznala da je počinila gnjusne zločine', rekao je McDonnell. Lewis je s dvojicom suučesnika dogovorila ubojstvo svoga supruga Juliana i pastorka Charlesa 2002. godine, kako bi se domogla njihovih životnih osiguranja.

Suučesnici, kojima je Lewis kupila pištolje i ostavila im otključana vrata kamp-prikolice u Danvilleu gdje je njezina obitelj živjela, osuđeni su na doživotni zatvor. Jedan od njih, Matthew Shallenberger, bio je ljubavnik Terese Lewis. Njezino pogubljenje treba biti izvršeno u četvrtak u komori smrti Virginije, u zatvoru kraj Richmonda, smrtonosnom injekcijom a može ga zaustaviti Vrhovni sud SAD, koji još razmatra zahtjev za pomilovanje.

Vezani članci Tilda Swinton (Foto: AFP) 21 godinu starijeg partnera varala je sa 17 godina mlađim, a onda su sve troje počeli živjeti zajedno Slika nije dostupna SAD: Izvršeno pogubljenje mentalno zaostale žene

Pristaše Lewis i protivnici smrtne kazne, kazali su kako ona ne zaslužuje pogubljenje jer je utvrđeno da joj je inteligencija na granici mentalne retardacije i da je bila manipulirana od puno inteligentnijih suučesnika. Od povratka smrtne kazne u SAD-u 1976., pogubljeno je 11 žena, a posljednja je bila Frances Newton 2005. u Teksasu, osuđene zbog ubojstva supruga i dvoje djece.

Od godine 1900. u SAD-u je pogubljeno 50 žena, a smrtna kazna je posljednji put izvršena nad ženom u Virginiji 1912. godine, kada je na električnoj stolici skončala 17-godišnja Virginia Christian, osuđena zbog ubojstva svoje poslodavke. (Hina)