Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija je stabilna i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i sigurnosti na njezinu teritoriju, zaključeno je u ponedjeljak na sjednici srbijanskog državnog Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je stanje u regiji ocijenilo "složenim".


Vijeće je, govoreći o regiji, zaključilo da se ne smije dopustiti prelijevanje političkih, ali ni drugih sukoba na teritorij Srbije.

Vezani članci Koronavirus u Srbiji U Srbiji peti dan zaredom više od 200 novozaraženih: "U Hrvatskoj vidimo i gledamo ono što i nas očekuje" Koronavirus u Srbiji Srbija donijele nove stroge mjere: Maske obvezne na otvorenom, zabranjena su slavlja...

Članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost izrazili su zabrinutost zbog inicijative za prekid dijaloga između Beograda i Prištine, a naročito zbog zahtjeva za formiranje vojske Kosova.

Vijeće navodi da je “situacija u regiji turbulentna i složena te da je Republika Srbija uložila ogroman napor da se u ovom djelu Europe sačuva mir i stabilnost, te uspostave dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i vjerskih skupina”.

“Ipak, bez našeg utjecaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su potaknuti kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obavještajnih službi", kaže se u priopćenju iz srbijanskog Predsjedništva.

Vijeće, navodi se dalje, obvezuje državna tijela da u skladu sa svojim nadležnostima sudjeluju u suradnji sa Srbima u regiji koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti u pojedinim državama zapadnog Balkana, uz puno poštivanje teritorijalnog integriteta tih država.

Izražavajući zabrinutost zbog zaoštravanja retorike u djelovanju prištinskih vlasti, posebno inicijative za prekidom bruxelleskog dijaloga a naročito zahtjeva za formiranjem vojske Kosova Republika Srbija snažno i nedvojbeno zahtijeva nastavak tog dijaloga.

“Vijeće je obvezalo tijela Republike Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabiliziranju stanja na Kosovu kao i stvaranju tzv. vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini", konstatira se u priopćenju.

Sjednicom Vijeća predsjedavao je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a nazočio je i premijer Aleksandar Vučić. Razmatrana je političko-sigurnosna situacija u zemlji, u regiji zapadnog Balkana i na Kosovu. (Hina)